På Videnskab.dk har vi lavet journalistik om forskning siden 2008, og vi har gjort os mange erfaringer og begået masser af dumme fejl, som vi har lært af.
Videnskaben rummer et væld af fabelagtige historier – og forskning er uden tvivl den mest troværdige kilde til viden, vi har.
Men ukritisk og dårlig formidling af videnskab kan få folk til at fravælge vacciner eller livsvigtig medicin, bremse handling på klimaområdet eller skabe unødig frygt i samfundet.
I denne gratis guide til journalister har vi samlet 11 af vores bedste råd til, hvordan du undgår at begå de samme brølere som os og andre medier.
Guiden findes i tre versioner:
Download guiden med de 11 råd som PDF
Download de 11 råd i helt kort version (A4-side)
For at se den lange version af guiden, skal du klikke dig ind på de enkelte råd i artiklerne nedenfor. Guiden findes også på engelsk.
Guiden er målrettet journalister og er baseret på vores erfaringer på Videnskab.dk og input fra en række forskere og formidlere.
Guiden blev skabt under coronapandemien i foråret 2021, og samme år blev guiden hædret med Anders Bording Idéprisen med begrundelsen: »Det er et imødekommende, hjælpsomt og dybt professionelt navigationsværktøj selv for nok så kritiske journalister, i en verden hvor misinformation forsøger at overdøve fakta«.
Videnskab.dk har modtaget økonomisk støtte til arbejdet med at udvikle og formidle viden om videnskabsjournalistik fra Den Fynske Bladfond.
Fondens formål er at støtte den fri presse i Danmark og herunder at sikre størst mulig økonomisk og redaktionel uafhængighed for medierne for derigennem at garantere en fri meningsudveksling i demokratiets ånd – uafhængig af private og offentlige interesser.
Vores råd i guiden er ikke hugget i sten, men giver blot generelle retningslinjer og tommelfingerregler.
Hvis du har ideer eller forslag til, hvordan vores guide – eller vores journalistik på Videnskab.dk – kan forbedres, vil vi altid gerne høre fra dig.
Har du spørgsmål, eller er du måske interesseret i at få Videnskab.dk ud at holde et oplæg om videnskabsjournalistik, er du også meget velkommen til at hive fat i os
Du kan skrive til os på redaktion@videnskab.dk
Lise Brix, Ditte Svane-Knudsen, Anne Ringgaard, Thomas Hoffmann, Frederik Guy Hoff Sonne og Marie Barse
Redaktionelt ansvar: Jonas Salomonsen, Vibeke Hjortlund
Illustrationer: Thøger Junker
Copyright og udgiver: Videnskab.dk
Claus Emmeche (lektor, KU), Eske Willerslev (professor, KU), Felix Riede (professor, AU), Gunver Lystbæk Vestergaard (ph.d. i videnskabsjournalistik), Jesper Lesager Christensen (journaliststuderende), Karin Frei (professor, Nationalmuseet), Kresten Roland Johansen (underviser i videnskabsjournalistik, DMJX), Kristian Hvidtfelt Nielsen (lektor, AU), Lasse Laustsen (lektor, AU) Mads Faurschou Knudsen (lektor, AU), Maja Horst (professor, DTU), Mikkel Gerken (professor, SDU), Oluf Danielsen (ekstern lektor, RUC), Peter Hyldgård (formand, Danske Videnskabsjournalister), Simon Taarnskov Aabech (journaliststuderende), Søren Kjørup (filosof, emeritus, RUC), Andreas Søndergaard Petersen (journalist ved TjekDet) samt journaliststuderende ved RUC og DMJX.