En væsentlig ambition for Videnskab.dk er at levere inspiration til undervisningen i landets skoler.
Derfor har vi introduceret første version af et særligt univers, som gør det lettere for lærere og elever at finde relevante artikler til undervisningsbrug.
På undervisning.videnskab.dk præsenterer Videnskab.dk en lang række substantielle artikler, som redaktionen har udvalgt.
Artiklerne er knyttet an til hovedfagene og de særlige undervisningsforløb i gymnasieskolerne – almen studieforberedelse, almen sprogforståelse og naturvidenskabeligt grundforløb.
Undervisning.videnskab.dk etableres i samarbejde med EMU.dk, Danmarks undervisningsportal, og indholdet stilles gratis til rådighed.
»Mange bruger allerede indhold fra Videnskab.dk i undervisningssammenhæng for på den måde at supplere bøgerne med aktuel, forskningsbaseret, populært formidlet viden. Men både elever og lærere i gymnasieskolerne er travle folk, og derfor søger vi at gøre det let for dem at finde det rette indhold med konkret nytteværdi,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør for Videnskab.dk.
Artiklerne er samlet under de enkelte fag og forløb. Her præsenteres de med nøgleord fra undervisningsplanerne og en kort introduktion i punktform – en varedeklaration af artiklen – så man kan få et hurtigt overblik over indhold og relevans. Dertil er hver artikel udstyret med referencer til videre læsning og/eller links til yderligere lødig information om emnet.
Videreudviklingen er i gang
Foreløbig er fagene biologi, dansk, fysik, historie, kemi, matematik, naturgeografi og samfundsfag med. Redaktionen arbejder med at udvide feltet, så vi også får eksempelvis idræt og nye fag som informationsteknologi og bioteknologi med.
På lidt længere sigt vil undervisningsuniverset på Videnskab.dk blive udvidet med ekstra materiale, der kan bruges til opgaver, og konkret undervisningsmateriale, der knytter sig til artiklerne.
I den første udgave er der udtræk fra Materialeplatformen på EMU.dk. Det er baseret på emneord, så der er en direkte kobling mellem artikler og undervisningsmateriale.
Folkeskolerne skal også med
Et væsentligt næste skridt bliver at udvide universet, så folkeskolens udskoling får sin egen afdeling.
»På baggrund af de mange henvendelser, vi får fra både lærere og elever i folkeskolen, ved vi, at de også benytter Videnskab.dk som inspiration i undervisningen. Ikke mindst ’Spørg Videnskaben’ er populært i folkeskolesammenhæng. Vi er ærgerlige over ikke at kunne give folkeskolen sit eget område fra starten, men det kommer vi til på længere sigt. Indtil da håber vi, at lærere og elevere her også vil kunne få gavn af den indpakning, vi giver stoffet til gymnasieskolerne. Eller det de henter direkte fra Videnskab.dk,« siger Vibeke Hjortlund.
Undervisning.videnskab.dk vil løbende blive opdateret med nyt indhold.
Kommentarer til undervisning.videnskab.dk med konstruktiv kritik og forslag til, hvordan vi kan forbedre undervisningsuniverset, er meget velkomne. Skriv til redaktionen@videnskab.dk og noter i emnefeltet, at det handler om ’Undervisning’.