Et par stærkt lysende pletter på dværgplaneten Ceres kan være skyer af is og vand, der skyder op, når is lige under overfladen varmes op af solstråler. I hvert fald tyder pletterne på en form for geologisk aktivitet, skriver Nature.
Pletterne kan tydeligt ses på billeder fra NASA-rumsonden Dawn, der gik i kredsløb om Ceres den 6. marts. De er knap fire km store, og de befinder sig i et krater med en diameter på 80 km.
Af billederne fra Dawn fremgår det, at pletterne ikke blot er refleksioner fra is, der er blotlagt på bunden af krateret. Lyset kan nemlig også observeres, når billederne tages fra en vinkel, hvor kraterbunden ikke kan ses.
Lyset kommer angiveligt fra noget, der går op over kraterkanten, og det kan være skyer fra isvulkaner eller kolde gejsere som dem, man også kan observere på Saturns måne Enceladus.
Dawn vil kredse stadig tættere om Ceres i de kommende måneder, så billederne bliver bedre efterhånden. Før missionen slutter, vil Dawn være så tæt på dværgplaneten, at det blive muligt at få øje på objekter, der kun er 30 meter store.
Læs også:
Mystiske pletter på dværgplaneten Ceres
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb