KORT NYT FRA DANMARK:
Omkring 22.000 danskere lever med en medfødt hjertefejl. Det vil to forskere fra henholdsvis Rigshospitalet og Herlev Hospital nu gøre noget ved. Med deres nye forskningsprojekt vil de tilbyde alle kommende forældre, at deres barn kan få foretaget en hjerteskanning kort efter fødslen. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Projektet begynder i april måned på Rigshospitalet og Herlev Hospital og 1.maj på Hvidovre Hospital. Målet er at finde børn, der fødes med en ikke kendt hjertefejl.
Det er sygdomme, som misdannelser i hjerteklapper og sygdomme i hjertemusklen, som lægerne forventer, at de nye skanninger kan hjælpe med at opdage.
Som en del af forskningsprojektet bliver der også opsamlet blod fra navlestrengen. Blodet gemmes i en biobank og bruges i den videre forskning:
»Når vi kombinerer resultaterne af skanningen med blodprøveresultater, kan vi få en endnu bedre forståelse af hjertesygdomme. Vi forventer også, at vi får mulighed for at tilbyde opfølgning af børnene. Det vil give helt unikke forskningsresultater, der kan give viden om sygdomme og behandling, som ikke findes i dag. Projektet vil blive en befolkningsundersøgelse, som vil kunne give nye forskningsresultater i mange år fremover,« siger Kasper Iversen, som er den ene af de to forskere bag projektet, i pressemeddelelsen.
Hjerteskanningen tager omkring ti minutter og kan for eksempel foretages, mens barnet stadig er indlagt efter fødslen.
Læs også:
Tidlig skanning forudsiger resultat af kræftbehandling
Kan hjertemassage ikke sætte et hjerte igang?!
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
amo