Et nyt forskningsprojekt dokumenterer en måde, hvorpå man kan mindske belastningen på mølletårne og øge vindmøllers levetid, skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.
Forsøget tog udgangspunkt i en 2.3 MW vindmølle.
Ved at integrere såkaldte laser-baserede vind-lidars i en vindmølle kan man måle vindens styrke, retning og turbulens 100 m foran møllen. Via avancerede algoritmer bliver disse data behandlet så hurtigt, at vindmøllens kontrolsystem kan tilpasse møllens bladvinkler og omdrejningshastighed til forholdene, præcis som en sejler der optimerer sin båd til vinden. Dette mindskede belastningen på mølletårnet.
»Det har været enormt spændende at integrere de nye ”pre-vision” vind lidars i en NM80 forsøgsmølle på Tjæreborg Enge og derpå sidde ved pc’en og se på vindstød og vindspring i rotorplanet 100m foran møllen under drift. Med den nye vind-lidar måleteknologi kan møllerne nu bedre styres igennem vindstød og turbulens,« siger professor Torben Mikkelsen fra DTU Vindenergi.
Projektet er et samarbejde mellem DTU Vindenergi, NKT Photonics A/S og LM Wind Power A/S. Også det danske produktudviklingsinstitut IPU i Lyngby samt det engelske firma ZephIR Lidars Ltd. og tyske Bosch GmbH har deltaget i udviklingen. Aktiviteten blev startet i april 2010 med et budget på 25 millioner kroner, hvor udgifterne undervejs er blevet delt med Højteknologifonden.
Læs også: Hvordan får vi det gode liv?