I hele verden er producenter af magneter truet på livet af Kina, der dominerer markedet for sjældne jordarter og lader priserne på disse råvarer eksplodere.
Eksempelvis er priserne på eftertragtede sjældne jordarter som Neodymium og Dysprosium de senere år svinget med mere end 900 procent.
Det skal et nyt fireårigt dansk forskningsprojekt – og en kæmpe grønlandsk forekomst af sjældne jordarter – sætte en stopper for, skriver Teknologisk Institut.
En gruppe danske industriaktører og universiteter med Teknologisk Institut i spidsen vil bryde kinesernes monopol på markedet for sjældne jordarter ved at genskabe hele værdikæden i Europa lige fra råvarer til produktion og genbrug af såkaldte permanente, højtydende magneter.
»Det er et problem for verdenssamfundet, at Kina alt for længe har bestemt leveringerne og priserne på de sjældne jordarter, der er nødvendige for at producere magneter til brug inden for transport, sundhed, energi og kommunikation. Vores ambition med det nye projekt er på sigt at skabe grundlaget for en ny fremtid, hvor de frie markedskræfter kan råde til gavn for producenter af magneter,« fortæller sektionsleder Jens Christiansen fra Teknologisk Institut.
»Vi vil udvikle større og stærkere magneter for at give specielt dansk erhvervsliv en konkurrencefordel. Det skal blandt andet ske gennem forundersøgelser af fundene af sjældne jordarter ved sydspidsen af Grønland i Kringlerne, hvor man i 2015 forventer at påbegynde en produktion af sjældne jordartsmetaller og dermed åbner et alternativ til den kinesiske produktion.«
Læs også: Grønlands ‘sjældne jordarter’ kan redde Europa ud af en knibe