Miljøproblemerne med imprægneret træ har fået arkitekter til at tage en ældgammel teknologi, som vi kender fra vikingetiden, i brug: afsvidning af træ. Det skriver ing.dk og tu.no.
I Tyskland har svenske Wingårdh Arkitektkontor beklædt besøgscenteret Müritzeum med 20.000 løbende meter afsvedet lærketræ, og i Norge bliver afsvedet asp brugt på kontorbyggeri fra 1980’erne, der skal opgraderes til at være et plusenergihus.
»Det skal jo være miljømæssigt rigtigt, så glasfacaderne – som bygningen oprindeligt havde – duer ikke. Malet eller bejdset træ er heller ikke godt,« forklarer seniorarkitekt Anders Nygaard fra den norske tegnestue Snøhetta.
Kravet var, at facaden skulle være kulsort. Det bragte ham på sporet af en gammel teknik, afsvidning af træ, der kendes fra flere verdensdele.
Teknisk Ukeblads artikel hævder, at teknologien har sine rødder i Japan. Men den har også været brugt både i Kina og Danmark, fortæller arkitekt Benny Jepsen til ing.dk.
»Da vikingerne byggede deres store haller, brændte de stolpeenderne af i et bål, før de satte dem ned i jorden. De vidste sikkert ikke, hvorfor det beskyttede træet, men det, de reelt gjorde, var at brænde sukkerstoffer ud af træet, så der ikke kan leve mikroorganismer inde i det.«
LÆS OGSÅ: Vikingerne brugte hekse i krig