Vikingerne brugte hekse i krig
I middelaldersagaerne var nogle mænd hekse. De havde magiske evner og kontakt med ånder, fortæller en amerikansk professor, som har skrevet en bog om emnet.

Vikingerne brugte ikke kun våben og skjold, når de var i kamp. Flere kilder fortæller, at de også brugte heksekræfter og magi. (Foto: Vojtěch Krunt)

Vikingerne brugte ikke kun våben og skjold, når de var i kamp. Flere kilder fortæller, at de også brugte heksekræfter og magi. (Foto: Vojtěch Krunt)

Når man som amerikaneren Stephen Mitchell er professor i nordisk mytologi og vild med vikinger, er Jylland hot.

»I vikingetiden var Jylland centrum for det hele. Man kan sige, at det var herfra, de skandinaviske konge-dømmer begyndte at opstå,« siger Stephen Mitchell og henviser til, at den danske halvø i vikingetiden havde en højere status i Norden, end den har i dag.

Blandt andet var det herfra, at Svend Tveskæg sejlede ud for at erobre Norge og siden England.

Stephen Mitchell er professor på Harvard Universitys afdeling for skandinaviske studier, og i de sidste 40 år har han forsket i sagaer - den eneste litteratur, der findes om de folk, som levede i vikingetiden.

Før de blev kristne, troede vores forfædre sandsynligvis på hekse og magi, viser hans studier. 

Sagaer er fyldt med hekseri

»Heksekraft er der masser af, især i de sagaer, der foregår før skandinaverne blev kristne. For eksempel i Egils saga, hvor Egil sætter et hestehoved på en pind for at kalde på ånderne. De skal hjælpe ham med at drive kongen ud af landet,« fortæller Stephen Mitchell.

Hovedpersonen Egil Skallagrimssons hekserier får i sagaen Norges kong Erik Blodsøkse og hans kone dronning Gundhild til at flygte over Nordsøen. 

Fakta

Vikingernes tro på ånder og hekse var i følge Stephen A. Mitchell påvirket af samernes shamanistiske naturreligion.

I sin bog 'Witchcraft and Magic in the Nordic Middleages' viser professoren, hvordan vikingerne tog denne tro på det overnaturlige med sig ind i kristendommen.

I bogen analyserer han ikke kun de islandske sagaers beskrivelse af hekse og magi. Han undersøger også, hvordan det overnaturlige kom til udtryk i den sene middelalders retssager, i kirkernes kalkmalerier, i lovgivningen, i kirkelige optegnelser og i runer.

»Vi ved fra andre kilder, at kong Erik Blodøkse faktisk flygtede til England i virkeligheden,« fortæller Stephen Mitchell.

Heksene var mænd

Sidste år udgav Stephen Mitchell bogen Witchcraft and Magic in the Nordic Middle Ages, der handler om, hvordan nogle af vores hedenske forfædre i sagaerne blev beskrevet som en slags hekse, der havde kontakt med ånder. 

Og i vikingetiden var heksene ikke kvinder, som dem, vi hvert år sender til Bloksberg på en kost. Heksene var almindelige mennesker, oftest mænd, som kunne manipulere med verden omkring sig.

»I sagaerne er det som regel mænd, der griber til magi og hidkalder ånder, som skal beskytte deres familier eller hjælpe dem med at bekæmpe fjender,« forklarer Stephen Mitchell.

Heksenes kræfter i sagaerne kan sammenlignes med den tro på åndemanere, der findes i voodoo-religionen. Ligesom voodoo-tilhængerne havde vores hedenske forfædre også gode og onde ånder, som de kunne bruge forskellige fysiske genstande til at kalde på, når de havde brug for hjælp.   

Sagaer er et vindue til fortiden

Mange års studier i ældgammel litteratur ligger bag Stephen Mitchells bog, som giver en grundig analyse af, hvordan de kristne forfattere, der skrev sagaerne ned cirka 200 år efter, de foregik, portrætterede vores hedenske forfædres brug af magi.

Men selv om han har beskæftiget sig med sagaer i 40 år, synes professoren stadig, at de ældgamle tekster skrevet på oldnordisk, er fyldt med saft og kraft.  Han føler sig privilegeret, fordi han får løn for at forske i det, der fascinerer ham allermest.

Vikingerne troede på, at ånder kunne beskytte deres familier, når de selv var på togt. De brugte også hekseri og magi, når de skulle erobre nyt land og bekæmpe fjender i store dele af den vestlige verden. (Grafik: Bogdangiusca)

»Min far og min bror er begge arbejdere, og nogle gange kan jeg da godt spørge mig selv, hvorfor de skal betale skat, for at jeg kan forske i det, jeg gør. Men jeg når altid frem til, at min forskning i fortiden er vigtig, fordi det i bund og grund handler om, hvem vi er i dag. Sagaer er et vindue til det samfund, der var i middelalderen,« siger Stephen Mitchell.

Sagaerne får vikingerne til at leve 

I et par måneder har den amerikanske professor været i Aarhus for at undervise på byens universitets sommerkurser. Han har også været på sightseeing til nogle af de levn fra vikingetiden, der stadig findes i Danmark.

»Det er helt fantastisk at se alle de fysiske genstande, I har fra vikingetiden. For eksempel vikingeskib-museet i Roskilde.«

»Når man har læst en masse sagaer, og så står og ser på de der vikingeskibe, så kan man jo nærmest fornemme, hvordan de har haft det om bord. På en måde kan man sige, at sagaerne får de fysiske genstande fra vikingetiden til at leve,« siger Stephen Mitchell.

Senest har Harvard professoren deltaget i den 15. internationale sagakonference, som blev holdt på Aarhus Universitet.

Du kan læse mere i Videnskab.dk's muntre reportage fra konferencen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk