KORT NYT FRA UDLANDET:
Spis som fortidens jæger-samlere, og du vil blive sund. Nogenlunde sådan lyder tankegangen bag den trendy palæo-kost.
Men en ny undersøgelse tyder på, at mennesker, som lever i industrialiserede samfund, ikke har tarmene til at klare en rigtig jæger-samler-kost, skriver Sciencemag.org.
Sammenlignet med jæger-samlere har mennesker fra industrialiserede samfund færre forskellige mikrober i tarmene, og de mangler mindst en stor gruppe af gamle tarmbakterier.
Disse konklusioner bygger på nye undersøgelser af tarmbakterier hos jæger-samler-folket Matses, som lever i Peru.
Sammenlignet med tarmbakterier blandt mennesker fra USA havde de peruvianske jæger-samlere langt større diversitet i deres tarmbakterier, og ifølge Sciencemag.org fandt forskerne også en række tarmbakterier blandt jæger-samlerne, som var ukendte arter for videnskaben.
Herudover besad Matses-folkenes tarme en række bakterier, som tilhører klassen Treponema, som normalt ikke findes blandt vestlige industrialiserede befolkninger, skriver Sciencemag.org.
Til gengæld er samme klasse af bakterier også blevet fundet blandt jæger-samlere i Tanzania, og dermed mener forskerne, at denne bakterieklasse har været tilstede i menneskets tarme igennem meget lang tid.
»Pludselig dukker der et billede op af, at Treponema var en del af vores forfædres mikrobiom. Men hvad, der er virkelig slående, er, at det er fuldstændig forsvundet – det er ikke til at detektere i industrialiserede befolkninger,« udtaler Christina Warinner fra University of Oklahoma til Sciencemag.org
Den nye undersøgelse er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
Læs også:
Er stenaldermad overhovedet sundt?
Sådan udraderede stenalderbønder samtidens jæger-samlere
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb