Kræftpatienter, der tager kolesterolsænkende medicin, har en bedre chance for at overleve sygdommen. Det konkluderer ny dansk forskning, skriver berlingske.dk.
Undersøgelsen inkluderer samtlige 300.000 danske kræftpatienter siden 1995 og viser, at dødeligheden ved kræftsygdomme er 15 procent lavere hos patienter, der tager statiner, som er den mest udbredte kolesterolsænkende medicin.
Undersøgelsen er netop blevet publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.
»Vi viser, at det har en betydning for en kræftpatients prognose at tage statiner. Man har før set sammenhænge mellem statiner og kræft, og vi ved, at kræftcellerne skal bruge kolesterol for at vokse. Men det er første gang, nogen har set på kræftoverlevelsen,« siger Sune Fallgaard Nielsen, seniorforsker ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital og Københavns Universitet.
Før statiner udråbes til mirakelkur for kræftpatienter, skal fundet dog først bekræftes af lodtrækningsforsøg blandt et stort antal patienter. Forskerne er nemlig endnu ikke helt sikre på, hvordan sammenhængen mellem den kolesterolsænkende medicin og kræftoverlevelse fungerer.
»Det kan meget vel tænkes at være en gruppe, der passer særligt godt på sig selv, så de motionerer mere, spiser sundere og ryger mindre tobak. Især rygestop kunne påvirke kræftoverlevelsen, så det ville være oplagt at få undersøgt nærmere,« siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.
Læs også på Videnskab.dk