SDU tager en af Danmarks største robotstationer i brug. Den kan analysere tusinder af molekyler på den tid, det i dag tager at undersøge et par stykker. Det skriver Syddansk Universitet.
Kræftforskere på Syddansk Universitet tager en ny stor robotstation i brug for at intensivere jagten på nye lægemidler, der kan forhindre kræftsygdomme i at blusse op igen efter endt behandling.
Robotstationen, der er den første af sin art i Danmark, kan udføre 120.000 enkelt-eksperimenter på 10 dage, og det giver forskerne helt nye muligheder for at analysere, hvordan hvert enkelt af de omkring 20.000 kendte menneskelige gener – og samspillet mellem dem – påvirker vækst af kræft.
Robotstationen er specialbygget til det nye Lundbeckfonden-center NanoCAN på sundhedsvidenskab, og en af de største i Norden. Den rummer blandt andet tre robot-arme, transportbånd og maskiner til analyser af celleprøver, så prøverne slet ikke kommer i nærheden af menneskehænder. Alle processer styres via computer, og stationen er indkapslet i plexiglas, som skal holde alle uvedkommende partikler ude og dermed sikre, at eksperimenterne udføres i sterile omgivelser.
– Den nye robotstation kan udføre mange menneskers arbejde, den er præcis, og den kan trænes til at kunne forbedre sig selv, så vores forskning rykker op i et andet niveau. Fremover vil vi kunne undersøge tusinder af molekylers virkning på specielt konstruerede kræftcellelinjer på den tid, det i dag tager at undersøge et par stykker, siger post doc. Helle Christiansen til Syddansk Universitet.