Det er en kendt sag, at motion hjælper mod forhøjet blodtryk. Hidtil har lægerne anbefalet motion i moderat tempo til at sænke blodtrykket, skriver nyheder fra Københavns Universitet. Ny forskning på Københavns Universitet og Rigshospitalet viser imidlertid, at man kan sænke blodtrykket ekstra meget, hvis man sætter ekstra fut i løbeskoene eller øger tempoet i fitnesscentret.
Blodtrykket faldt så meget i den undersøgte gruppe med forhøjet blodtryk, at flere kunne trappe deres medicin ned eller droppe den. Én af deltagerne gik fra at have svært forhøjet blodtryk til at have et helt normalt tryk efter blot otte uger med træning.
Den nye forskning fastslår, at høj-intens træning er mere effektiv end motion i moderat tempo, når blodtrykket skal sænkes. Projektet gik ud på, at undersøge virkningen af otte ugers intensiv træning på 10 midaldrende personer med meget højt blodtryk og 11 personer med normalt blodtryk.
Det viste sig, at flere af de personer med forhøjet blodtryk fik det meget bedre og efterfølgende kunne mindske deres medicinforbrug efter de otte uger.
Omkring 500.000 danskere lider af forhøjet blodtryk, men kun omkring halvdelen ved det, selv om risikoen for nedsat livskvalitet og for tidlig død øges med denne sygdom.
Ph.d. studerende Lasse Gliemann Jensen fra Institut for Idræt er en af hovedmændene bag projektet, der er foregået i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Rigshospitalet. Projektet er støttet af Det Danske Uafhængige Forskningsråd, Hjerteforeningen og Carl Pedersen Fonden.