KORT NYT FRA DANMARK:
Mange af de ting vi gør i dagligdagen efterlader spor i den digitale verden. Og efterhånden som flere og flere spor bliver tilgængelige, er der opstået en problemstilling for det offentlige.
For et øget kendskab til borgerne kan være en stor fordel for det offentlige, men hvordan udnytter de potentialet ved den store mængde digitale data, også kaldet ‘big data,’ som de i dag råder over, på en ansvarlig og respektfuld måde?
Netop dette problem skal en ny forskergruppe ved IT-Universitetet i København nu i gang med. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Projektet bliver skudt i gang med en bevilling på 7,7 millioner kroner fra VELUX FONDEN og skal ledes af Brit Ross Winthereik, lektor på IT-Universitetet.
Ifølge hende bør vi forstå brugen af big data og digitalisering i den offentlige sektor som en fundamental ændring af beslutningsprocesserne, ikke blot som en opgradering af gamle infrastrukturer.
»Vi vil gerne udvide ideen om, hvornår en beslutning bliver taget. I det øjeblik man begynder at udvælge, hvilke data man vil indsamle om borgerne, er man faktisk allerede i gang med at træffe nogle politisk betingede beslutninger. Beslutningsprocesser er ikke kun noget, der foregår efter man har indsamlet data,« siger Brit Ross Winthereik i pressemeddelelsen.
Det offentliges brug af big data rejser desuden væsentlige nye etiske spørgsmål, der bør belyses, fortsætter hun:
»Vi er i højere og højere grad de data, vi producerer. Hver gang vi er i kontakt med det offentlige, og i takt med at den smarte by bliver en realitet, efterlader vi spor overalt. På den måde har big data allerede skabt en ny relation mellem det offentlige og borgerne. Vi har bare endnu ikke udviklet et sprog til at tale om, hvordan vores data bruges ansvarligt af de myndigheder, der skal passe på os. I projektet vil vi gerne prøve at beskrive de nye processer og relationer, big data og digitaliseringen skaber.«
Læs også:
Forskere skal afsløre farerne ved ‘big data’
Politikerne er handlingslammede: Big data-forskning har overhalet lovgivningen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams