KORT NYT FRA UDLANDET:
Øjenbryn hævede sig i kor for små to år siden i lægeverdenen, da en nyfødt baby i Mississippi angiveligt blev kureret for HIV ved at iværksætte en behandling ganske kort tid efter fødslen. De fleste videnskabsfolk på området tog nyheden med sund skepsis og forsigtig optimisme.
Grundige undersøgelser af Mississippi-babyen, som i dag er 41 måneder gammel, viser stadig ingen tegn på HIV-virus.
Nu viser det sig, at metoden lader til at virke. Den anden HIV-ramte baby har i al fald modtaget samme øjeblikkelige behandling, og viser indtil nu ingen tegn på den dødelige virus.
Det melder MedPage Today.
Hurtig behandling udryddede HIV-virus
Baby nummer to er kommet til verden og er blevet behandlet på Miller Children’s Hospital i Long Beach, Los Angeles. Fire timer efter fødslen fik babyen HIV-behandling med tre forskellige medikamenter. Morens HIV var i øvrigt ubehandlet.
Tests ved fødslen og efter 36 timer viste tegn på HIV-DNA. Babyens blodplasma indeholdt 217 kopier af HIV-virusset per milliliter, men hurtigt efter dalede koncentrationen.
Efter ganske få dage kunne forskerne ikke længere finde tegn på HIV, hvilket vil sige at koncentrationen er på under 20 kopier per milliliter. Tilmed er det vigtigt at bemærke, at de lave koncentrationer de trods alt kan finde, ikke viser tegn på, at virusset er i stand til at replikere – altså kopiere sig selv.
Det medicinske nybrud blev præsenteret af forskere fra Johns Hopkins University på den årlige Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections i Boston, Massachusetts. Næste mål for forskningen er at afprøve behandlingen på 54 babyer verden over.
Behandlingen af baby nummer to forventes at fortsætte til barnet fylder to. Mississippi-babyen røg utilsigtet ud af behandlingen, men holder sig tilsyneladende HIV-fri.
Læs også:
Dansker vil genmanipulere stamceller for at bekæmpe HIV
Sex med en medicineret HIV-smittet er sikrere end at færdes i trafikken
Spøjs effekt: Lommepenge bekæmper HIV hos afrikanske piger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
jw