KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskere fra Cambridge og Paris har fundet ud af, at vores hjerner stadig i en eller anden forstand er vågne, mens vi sover. Det skriver BBC.
Forskerne nåede frem til denne konklusion ved at udsætte forsøgspersoner for en ord-test. Ved hjælp af en såkaldt EEG-måling kunne forsøgspersonernes hjerneaktivitet måles, mens de blev bedt om at klassificere en række ord, der blev sagt højt, som enten dyr eller objekter. Deltagerne blev bedt om at trykke på knappen i deres højre hånd for ’dyr’ og venstre hånd for ’ting’.
I første omgang blev testen udført, mens deltagerne var vågne. Men da samme test blev udført, mens de sov, fortsatte forsøgspersonerne med at løse opgaven korrekt, om end lidt langsommere.
»Vi har vist, at den sovende hjerne kan være langt mere ’aktiv’ i søvnen, end nogen havde kunnet forestille sig,« siger en af forskerne bag det nye studie, Sid Koulder fra Ecole Normale Superieure in Paris.
At hjernen stadig har et element af bevidsthed i søvnen, er formentlig grunden til, at vi reagerer, når nogen for eksempel siger vores navn, eller på lyden af vores alarm, mener forskerne. De tror, at det vil være muligt at udføre enhver opgave, som kan blive automatiseret, i søvne, mens mere komplekse opgaver vil blive stoppet af søvnen, men der skal flere undersøgelser til for at underbygge denne påstand.
Studiet er publiceret i tidsskriftet journal of Current Biology.
Læs også:
Sådan kan du lære at styre dine drømme
Hvorfor kan jeg være vågen og sove på samme tid?
Derfor vågner du op med ‘jern’ på
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp