KORT NYT FRA UDLANDET
Fordelingen af mænd og kvinder er svingende inden for forskellige forskningsområder. Nu vurderer amerikanske forskere, at en af grundene til, at der er mangel på kvinder inden for nogle felter, er, at de tror, det kræver et særligt talent. Det skriver Sciencemag.org.
To amerikanske forskere har adspurgt 1.820 nyuddannede studerende, postdocs og fakultetsmedlemmer hos ni større forskningsinstitutioner i USA om vigtigheden i at have ’et medfødt talent’ eller ’en særlig evne, der bare ikke kan læres’ til at lykkes i deres felt. Det har forskerne sammenlignet med værdien af ’motivation og vedvarende indsats’.
Filosoffer, musikere og matematikere troede mest på vigtigheden af et medfødt talent, og disse faggrupper havde ifølge Sciencemag.org den mindste andel af kvindelige doktorgrader.
Modsat troede lærer, psykologer og hjerneforskere mindre på betydningen af et medfødt talent, og disse faggrupper havde en højere andel af kvindelige doktorgrader.
»Selvom den nye undersøgelse viser tankevækkende og overbevisende resultater for spørgsmål, der bør stilles, hjælper det os ikke med at finde ud af, hvordan vi fastholder kvindelige forskere, der overkommer de her skjulte fordomme,« siger Cassidy Sugimoto, der er informationsvidenskaber ved Indiana University School for Informatics and Computing i Bloomington, USA, til Nature.com. Hun har ikke selv deltaget i studiet.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også:
Forskere: Kvindelige læger er de bedste
Kvinder undervurderer sig selv
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml