En forstenet ‘høm-høm’ er dukket op på Bornholm. Det er sandsynligvis en skildpadde eller en dinosaur, der for 140 millioner år nød livet ved bredden af en varm lagune – men pludselig følte et pres på tarmen.
Det interessabte fund har fået eksperter fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet op af stolene og erklære bæen for ‘danekræ’, skriver ku.dk.
Betegnelse danekræ kan tildeles naturhistoriske genstande med særlige videnskabelige eller udstillingsmæssige værdier. Det nye danekræ kan da også snart ses af besøgende på Statens Naturhistoriske Museum.
Danekræet er velbevaret og viser flere spændende ting. Blandt andet har en CT-scanning af den forstenede lort vist to indre gange, der ligner de gravegange, som fortidige gødningsbiller kunne have lavet.
»Insektangrebene viser, at ekskrementet er lavet på land, hvorefter det formodentligt er blev begravet i lagunens sand og derved blevet bevaret for eftertiden,« siger lektor Arne Thorshøj Nielsen fra Statens Naturhistoriske Museum.
Læs også: Hvorfor uddøde den hvide hundelort?