Rumagenturet NASA har offentliggjort billeder, der viser en ny – og meget stor – revne i Petermann-gletsjeren i det nordvestlige Grønland.
Billederne er taget i forbindelse med NASA’s ‘Operation IceBridge’, der løbende laver overflyvninger af Antarktis og Grønland for at dokumentere forandringer i isdækket.
Revnen er usædvanlig, fordi den er opstået i midten af gletsjeren, og det vækker bekymring hos forskere, skriver Phys.org.
Revner i de store gletsjere opstår normalt tættere på kanten, hvor isen er tyndest, eller der hvor gletsjeren møder havvand.
Det gør, at isflager med mellemrum knækker af og flyder væk fra gletsjeren, der gradvist bliver mindre.
Hvis revnen i dette tilfælde fortsætter med at vokse, er det et kæmpemæssigt isbjerg, der risikerer at løsrive sig fra gletsjeren, og det vil da være tredje gang inden for ti år.
Statsgeolog ved De Nationale Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Signe Bech Andersen siger til Ritzau, at det er bekymrende.
»Der spekuleres i, at grunden til at revnerne opstår skyldes, at der kommer relativt varmt vand ind under gletsjeren, så den smelter nedefra. Det varme vand skyldes, at temperaturen i det arktiske overfladevand er steget de seneste år. Og det er en effekt af klimaforandringer,« siger Signe Bech Andersen til Ritzau.
Petermann-gletsjeren er gennem årene blevet markant mindre. I 2010 løsrev en isflage på 260 kvadratkilometer og med en tykkelse på næsten 200 meter sig fra gletsjeren. I 2012 gjaldt det en isflage på størrelse med Amager.
\ Læs mere
ele