Rotter lever i kloakker. I kloakker, der er fyldt med lort og afføring fra mennesker. Rotterne lever altså midt i vores fæces, men hvad laver de af dernede?
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Vores læser Bent H. Claësson har undret sig over, hvad rotter lever af i kloakkerne. Spiser de menneskelort? Og er der næring nok i det?
Bent spørger:
»Min kloakmester oplyser, at kloakrotter lever af menneskelort. Kan det virkelig passe? Der kan ikke være mange næringsstoffer i en lort, som har været gennem den menneskelige tarm og er suget fri for næringsstoffer og derfor kasseres. Når man betænker, at rotter formerer sig meget hurtigt, er pattedyr og leverer ren mælk til deres mange unger, må i hvert fald hun-rotterne æde andet og mere end lort – men hvad?«
Spørg Videnskaben springer ud i det og dykker ned i kloakkens slam for at lære om rotterne og deres (ulækre) madvaner.
Vores guider gennem kloakken er skadedyrskonsulent Jens Lodal, som har studeret rotter i over 30 år ved det tidligere Skadedyrlaboratoriet ved Aarhus Universitet, og miljøingeniør Kåre Press-Kristensen, konsulent ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og seniorkonsulent i PKP Regnvandsteknik, der blandt andet arbejder med kloakker, hvor rotter er en særlig udfordring at forholde sig til.
Lort er sprængfyldt af energi
Både Jens Lodal og Kåre Press-Kristensen bekræfter, hvad Bents kloakmester siger om rotternes madvaner:
Ja, rotter spiser menneskelort.
\ Fakta om kloakrotter
- Brun rotte (Rattus norvegicus) også kendt som kloakrotte.
- Kropslængden er 21-29 cm. Vejer normalt 200-250 gram, men kan i nogle tilfælde komme over 500 gram.
- Den brune rotte er det eneste pattedyr, der lever i kloaksystemer.
- Den er udbredt over hele verden og ligeledes over stort set hele Danmark med undtagelse af nogle få øer.
- Den brune rotte stammer sandsynligvis fra Asien.
- Den kom til Danmark i 1700-tallet.
Kilde: Den Store Danske og Naturhistorisk Museum
»Der er jo ikke så meget andet mad i kloakkerne. Der er menneskefækalier, og så kan der være køkkenaffald. Det spiser de selvfølgelig også,« siger Kåre Press-Kristensen.
At spise lort er i virkeligheden ikke særlig unormalt i dyrenes verden. Fugle gør det. Kaniner gør det. Hunde gør det. Afføring er nemlig rigt på mange næringsstoffer, som ikke er blevet optaget af den, afføringen kommer fra.
»Der er ret meget næring i afføringen. Vi tager de stoffer ud, vi har brug for. De stoffer, vi ikke bruger, løber bare igennem,« siger Jens Lodal.
\ Læs mere
Dermed er de tilgængelige for andre, der vil sætte tænderne i afføringen.
Kåre Press-Kristensen bekræfter:
»Der er altid noget tilbage, som kan udnyttes. Og der er andre ting, som rotterne kan udnytte, som vi ikke selv kan,« siger han.

Rotter er altædende
Rotter spiser alt, hvad de kan finde, i modsætning til andre gnavere som mus og kaniner, som helst spiser planter.
»En rotte har ikke samme opfattelse som os af, hvad der er lækkert og ulækkert. Men som med alle andre dyr er der nogle ting, de bedre kan lide. De er særligt glade for alt, hvad der er kornprodukter og olie og fedt. Og det kan netop findes i menneskeafføring,« fortæller Jens Lodal.
Og menneskets varierede kost betyder, at rotten kan få nærmest alle sine næringsbehov stillet gennem afføringen i kloakken.
»Hvis rotten skulle have behov for – eller lyst til – andet end det, kloakkens indhold byder på, så kan den komme op på overfladen og finde fødeemner til at variere kosten. Men der er rigeligt med næringsstoffer – inklusiv mineraler og meget andet nødvendigt – til at rotten i mange tilfælde kan få alle sine behov dækket, selv om den ikke kommer op på overfladen,« siger Jens Lodal.
Det er ikke nødvendigvis farligt at spise lort
Men bliver de ikke syge af at spise fækalier?
\ Høj tolerance
Rotter har en høj tolerance over for for eksempel salmonella. Det er også især derfor, de er problematiske, hvis de kommer ind i køkkener. De kan nemlig sprede salmonella uden selv at være særligt påvirkede af bakterien.
Kilde: Jens Lodal
Nej, ikke nødvendigvis. Det er som sådan ikke farligt at spise afføring, hvis det er fra en rask person. Heller ikke for mennesker, fortæller både Jens Lodal og Kåre Press-Kristensen.
Der kan dog overføres sygdomme, skadelige bakterier og parasitter gennem afføringen. Men fordi vi mennesker generelt er relativt raske, så er den afføring, der kommer ud i kloakkerne, heller ikke specielt inficeret eller farlig.
\ Læs mere
Derudover er rotter gode til at undgå ting, de bliver syge af. De smager på alting, og de kan huske, hvis de bliver dårlige af det, fortæller Jens Lodal.
»Rotten tager en lille bitte bid og smager. Hvis den ikke får det skidt, kan den vende tilbage og spise. Og rotten har en evne til at associere mad og effekt. Hvis den får det dårligt indenfor seks-syv timer, så undgår den det, der har gjort den syg,« siger han.
Netop derfor er det også svært at ramme rotter med hurtigtvirkende gift. De lærer simpelthen at undgå det. Derfor bruger skadedyrsbekæmpere langsomtvirkende gift, der først giver symptomer efter flere dage.

Kloakken er et barsk miljø
Men hvorfor så slå sig ned i kloakker?
\ Forårsager store skader
Rotter betegnes som skadedyr. Før i tiden var de især forbundet med spredning af sygdomme. Nu er det især materielle skader, der er det store problem.
Rotter gnaver i alting. De har stærke tænder og kan bruge dem. Hvis de kommer op i huse, kan de gøre stor skade på installationer og endda beton. De kan også forårsage brande, når de gnaver i el-installationer.
Risikoen for smittespredning via rotter er dog stadig vigtigt for fødevarebranchen og medicinalbranchen.
Kilde: Kåre Press-Kristensen og Jens Lodal
Der er visse fordele ved kloakkerne, fortæller eksperterne. Der er nemlig ingen fjender, og der er masser af mad i form af netop afføring og køkkenaffald.
»Rotter er utrolig dygtige til at tilpasse sig. De er dygtige svømmere, kan klatre på nærmest lodrette flader og komme igennem meget små åbninger. Deres organisme passer godt til det miljø, der er i kloakken,« siger Kåre Press-Kristensen.
\ Læs mere
Rotter er da også det eneste pattedyr, der kan leve i kloakkerne, siger Jens Lodal. Det er nemlig et meget barsk miljø, hvor der er mange bakterier, sygdomme og parasitter. Men netop derfor er sundhedstilstanden blandt kloakrotter også ganske høj, siger Jens Lodal. Kloakker er nemlig ikke for de svage.
»Kloakker er så barske, at man er nødt til at være sund og stærk for at overleve. Lige så snart man er svag, dør man. Så de rotter, der er dernede, er i en rimelig god sundhedstilstand,« siger han.
Så vidt klogere på rotter og afføring. Vi takker Bent H. Claësson for spørgsmålet og sender en T-shirt fra Videnskab.dk som tak. Og tak til eksperterne Jens Lodal og Kåre Press-Kristensen for at hjælpe med at kaste lys over kloakkens beboere.
Har du et spørgsmål til videnskaben, så skriv til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk. Så prøver vi at finde svar hos landets klogeste hoveder.