Kan du huske, hvordan John Hammond, direktøren for Jurassic Park, havde en myg indkapslet i rav siddende for enden af sin stok? Nu har canadiske palæontologer fundet noget lignende.
I det vestlige Canada er flere ravklumper med 70 til 85 millioner år på bagen nemlig dukket op. Ravklumperne gemmer på meget detaljerede fjer fra kridttiden, dengang dinosaurerne stadig dominerede Jorden.
Undersøgelser af ravet – offentliggjort i tidsskriftet Science – viser, at fjer på dinosaurernes tid var langt mere avancerede end man hidtil har troet. Forskerne har blandt andet fundet tegn på, at fjer, som vi kender dem, de såkaldt stadie fem fjer, allerede fandtes i den sene kridttid.
Unikke fossiler
Palæontologer har i løbet af de sidste ti år fundet et væld af forsteninger af forhistoriske fjer fra både dinosaurer og fugle. Fossilerne har banet vejen for, at der i dag er bred enighed om, at de fleste dinosaurer havde fjer. De samme forsteninger peger på, at moderne fugle, som vi kender dem, nedstammer fra dinosaurerne og blev udviklet i kridttiden.
De canadiske ravfund giver imidlertid forskerne mulighed for at studere de forhistoriske fjers struktur og funktion meget mere detaljeret. I modsætning til de stenede og flade klippefossiler, serverer ravklumperne fjerene i 3D. Desuden sørger den beskyttende ravkapsel for, at meget organisk materiale bevares.

»De her fund er et nyt vindue ind i den forhistoriske verden. De er helt unikke og de er voldsomt detaljerede. Desuden er der formentlig organisk materiale tilbage i ravklumperne,« kommenterer Jakob Vinther, der er ph.d i palæontologi og tilknyttet University of Texas.
Avancerede dinofjer
Forskerne har blandt andet brugt fjerenes detaljerigdom til at fastslå, at meget avancerede fjer, som vi kender fra nutidens fugle, allerede blev udviklet på dinosaurernes tid.
Tidligere fossilfund har peget på, at mange dinosaurer havde fjer enten som isolation eller som pynt. Dinofjerene lignede dog langt fra de fjer, nulevende fugle er udstyret med. De var langt mere primitive og mindede mest af alt om hår.
Undersøgelser af ravklumperne peger dog på, at langt mere moderne fjertyper allerede fandtes, mens dinosaurerne levede.
Dykkende dinosaurer?
Palæontologerne har blandt andet fundet tegn på, at fjer, som minder om dem vor tids havfugle er udstyret med, fandtes i kridttiden.

Fjerene er meget raffinerede, og gør det muligt for moderne havfugle at tage vand ind i fjerdragten, når de skal dykke. Dermed tyder det på, at enten dinosaurer eller fugle allerede dykkede efter føde for mere end 70 millioner år siden.
»Undersøgelserne er et bevis på, at fjertyper, der findes i dag, er forbundet til fugle eller dinosaurer, der kunne dykke. Det er meget interessant,« siger Per Christiansen, der er chefzoolog i Aalborg Zoo.
Ikke meget nyt under solen
Selvom ravklumperne er imponerende og meget detaljerige fører de ikke banebrydende nyt med sig. Det mener Jesper Milan, der er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe.
»De her fund er exceptionelt flotte og velbevarede, og de kan give os en bedre viden om forhistoriske fjers opbygning og struktur. Men det er også det. Vi ved de her ting om fjer i forvejen. Der er lidt en tendens til, at hver gang der er noget med fjer og dinosaurer, så slår Science og Nature det stort op,« siger Jesper Milan.
Banebrydende nyt eller ej. Vi kan i hvert fald nyde de flotte billeder af de forhistoriske fjer, som tilfældigvis kom til at sidde fast i harpiks for godt 85 millioner år siden.