Professor: Så langt er vores rumrejser nået om 60 år
Månelandinger, liv på Mars og flere rumsonder kan være lige rundt om hjørnet, forudser professor ved DTU Space.
rumrejser jubilæum 60 år sputnik mars fortid nutid fremtid

Er Marsrejser blevet almindelige om 60 år? Og holder vi ferie på Månen? (Foto: Shutterstock)

Er Marsrejser blevet almindelige om 60 år? Og holder vi ferie på Månen? (Foto: Shutterstock)

Forleden, 4. oktober 2017, var det nøjagtigt 60 år siden, at Sputnik blev sendt ud i rummet. Det var starten på det rumeventyr, som vi stadig ser i dag, senest med rumsonden Cassini, der endte sin årelange rejse omkring Saturn.

Men hvor langt er vi egentlig nået på 60 år?

Og hvor langt kommer vi til at være med rumfarten om 60 år?

I en podcast har vi fået rumeksperterne Henrik og Helle Stub, som har fulgt udviklingen de seneste 40 år, til at fortælle, hvad, de mener, har været de tre største højdepunkter i rumfartens historie, og hvordan disse højdepunkter har ændret rumfarten.

Professor og afdelingsleder på DTU Space, John Leif Jørgensen, som blandt andet har bygget et stjernekamera for NASA, fortæller i podcasten, hvor vi er på vej hen i rumfartens teknologiske udvikling i forhold til de tre højdepunkter.

Men inden vi falder baglæns i vores iver over at afsløre det absolut største højdepunkt i rumfartens historie, skal vi lige have anden- og tredjepladsen slået fast.

Højdepunkt nr. 3: Rumsstationernes betydning

I dag har vi den internationale rumstation, ISS, som bliver set som et fredsprojekt, fordi den er et samarbejde mellem nogle af de største rummagter i verden – foruden Kina.

Men inden da stod hver nation for deres egen rumstation, hvis de altså havde råd. Én af dem, der var allerlængst fremme, var russerne, dengang Sovjetunionen, som havde adskillige rumstationer, herunder Saljut og Mir.

Især den viden, man fik fra Mir, har ændret den måde, hvorpå vi ser rumfart i dag.

rumfartens højdepunkter 60 år jubilæum sputnik

Den erfaring, som russerne fik på de tidlige rumstationer som Mir, har givet viden om, hvordan vægtløsheden påvirker kroppen. (Foto: Shutterstock)

Inden da så forskerne ikke de store problemer ved at sende mennesker ud i rummet, men det skulle vise sig at have store konsekvenser for menneskekroppen.

»Det var jo en stor overraskelse, fordi man troede, at det ikke var særlig farligt eller ubehageligt at være i rummet. Nu ved vi, at vægtløsheden giver store problemer med svækkede knogler,« fortæller Henrik Stub i podcasten på Videnskab.dk.

Mennesket er slet ikke egnet til at flyve lange ture i rummet, og det har ført til, at man har skåret ned på den bemandede rumfart.

Det har dog ikke været helt uden nytte at sende mennesker af sted, fordi det har givet viden om menneskets fysiologi.

»Man planlægger rent faktisk eksperimenter, hvor man undersøger, om man kan lave livsforlængende behandlinger i vægtløshed. Det ville også kunne forbedre forholdene for folk, der er blevet opereret for kredsløbssygdomme, og øge deres overlevelseschancer,« fortæller John Leif Jørgensen.

Højdepunkt nr. 2: Udforskningen af solsystemet

Rumsondernes udforskning af solsystemet er ifølge Henrik og Helle Stub den næststørste begivenhed i rumfartens historie.

Det skyldes blandt andet, at meget af den viden, som rumsonderne har givet os, har ændret hele vores forståelse af solsystemet.

Førhen anså man Venus og Mars som beboelige planeter, for de lå jo lige ved siden af Jorden. Måske der var lidt varmt på Venus, men det ville jo bare være tropisk.

Denne tropiske varme skulle takket være rumsonderne vise sig at være 500 grader varm.

Også Mars viste sig at være ganske menneskefjendsk. Med hjælp fra rumsonderne opdagede man, at planeten var en iskold, støvfuld ørken, som samtidig var overdynget med ioniserende stråler, som gør den ganske ubeboelig.

rummet 60 år jubilæum sputnik

Inden for de næste 60 år kan vi have fundet liv i rummet og fået ferieplaner til Månen, forudsiger John Leif Jørgensen fra DTU SPACE. (Foto: Shutterstock)

Er der liv i rummet?

Rumsonderne har dog ikke kun givet os skuffelser om potentieller beboelige planeter. De har nemlig også givet os håb om at finde liv i rummet.

Ifølge John Leif Jørgensen har Mars nemlig ikke altid været så ubeboelig. Faktisk var der hele 1,5 milliarder år, hvor planeten kan have været hjemsted for liv.

»Alle er overbeviste om, at vi selvfølgelig finder spor efter liv. Min forudsigelse er, at vi også kommer til at finde liv, der eksisterer deroppe i dag. Fordi vi ved fra sonderne, at Mars har is og flydende vand. Hvis der har været orme på Mars, så er de der nok stadig. Vi skal bare lige finde dem,« fortæller John Leif Jørgensen i podcasten.

Om der har været liv på Mars skal forhåbentlig vise sig, når NASA i 2020 starter en mission til vores røde naboplanet.

Vi skal bo under havet på Jupiters måne

NASA's næste mål derefter er at besøge Jupiters måne Europa i 2025.

Her er John Leif Jørgensen også overbevist om, at vi vil finde spor af liv. Det skyldes, at NASA tidligere har fundet molekyler, som tyder på at være aminosyrer (organiske forbindelser, som har central betydning i alle levende organismer), på Månen. Altså, aminosyrer, som vi alle sammen består af.

Ikke nok med, at der måske er liv på Europa, så kan månen også være en plan B, hvis Jorden går under.

»Fordi Mars er udsat for et højt niveau af ioniserende stråling, er det faktisk nemmere at flyve til Europa, bore et hul i isen og så leve under vandet. Hvis du altså kan holde vejret, er det teknisk muligt nu, men det handler om penge,« fortæller John Leif Jørgensen.

  rumrejser jubilæum 60 år

  Selvom der er sket meget siden månelandingen i 1969, er det stadig for dyrt at sende folk til Månen. (Foto: Shutterstock)

  Højdepunkt nr 1: Månelandingen

  Og så er vi fremme ved det absolutte højdepunkt: Månelandingen.

  Men siden mennesket for første gang landede på Månen i 1969, har der været ganske øde på vores Måne. Det til trods for, at teknologien har udviklet sig eksplosivt siden dengang.

  For mange virker det underligt, at der ikke har været nogle mennesker på Månen siden dengang, men John Leif Jørgensen forklarer, at det skyldes, at vi i dag ikke længere har teknologien til det.

  Vidste du?

  Selvom vi i dag har meget bedre computere, teknologi, materiale og sågar brændstoffer end ved rumfartens spæde fødsel, er der mange ting, der stadig er som før. Nemlig de løfteraketter, som i dag bruges til at transportere astronauter til ISS.

  Det er faktisk de ganske samme løfteraketter, som blev designet og bygget i Sovjetunionen, dengang rumkapløbet startede.

  Dengang var løfteraketterne nemlig så dyre, at man stadig i dag malker på den investering. På den måde sparer rumagenturene også penge på at skulle udvikle nye løfteraketter.

  »Saturn 5-raketten, som landede på Månen, var så voldsomt dyr, fordi den skulle kunne det hele. Den skulle kunne løftes op igennem atmosfæren, flyve til månen, sende en sonde ned, samle folk op og så flyve igennem atmosfæren igen. Det er en virkelig dyr måde at gøre det på,« fortæller John Leif Jørgensen i podcasten.

  Tre-trins-raketter til Månen

  I dag ville man gribe situationen an på en anden måde for at gøre det billigere, forudser han. Det skulle altså fungere som en tre-trins-tur, hvor man skiftede rumfartøj undervejs:

  1. Først ville man med en løfteraket fra Jorden flyve 400 kilometer ud i rummet til en rumstation.
  2. Her ville man så skifte til et langsommere, men mere effektivt rumfartøj, som ville flyve 360.000 kilometer til den næste rumstation, som man ville placere tæt på Månen.
  3. På grund af det relativt lave tyngdefelt på Månen ville man skulle flyve i et lille rumfartøj fra den sidste rumstation, inden man landede på Månen, forklarer John Leif Jørgensen.

  Her kan du høre John Leif Jørgensen forklare, hvordan man får to rumfartøjer til at mødes, hvis man for eksempel skal skifte rumfartøj ved en af de rumstationer, som, han forudsiger, vil komme:

  Hør John Leif Jørgensen forklare, hvordan fremtidige Månelandinger måske vil spænde af. (Video: Jais Baggestrøm Koch og Kristian Højgaard Nielsen)

  Vil gøre Månerejser billigere

  Ved at dele turen op i mindre bidder ville Månerejser altså være billigere, fordi der ikke var ét fartøj, der skulle kunne gøre det hele, men hvert rumfartøj havde ét enkelt formål.

  Rumstationerne skulle samtidig bruges som forskningsstationer.

  Og ifølge John Leif Jørgensen, ville værdien i de ting, som man kan finde på Månen, være så eftertragtede, at det kunne betale hele gildet. Det ville altså gøre billetterne billigere.

  SpaceX og staterne skal investere i rumforskning

  I 1960’erne blev der over-investeret i rumfart, fordi det var blevet et politisk kapløb. Det betød, at man brugte dyre teknologier, og dem har vi altså siddet fast i lige siden.

  Teknologien er så dyr at udvikle videre på, at ingen vil gøre det, men ifølge John Leif Jørgensen skal der altså smides flere statskroner i rumforskningen, før priserne falder.

  Løfteraketter koster milliarder af kroner, men på de seneste fem år er de faldet med en tredjedel af prisen. En af grundene er det private firma SpaceX, som har private aktører og sponsorer, der støtter udvikling af rumfartøj.

  Den øgede konkurrence har ført til prisfald, som, ifølge John Leif Jørgensen, betyder, at der er kommet så mange flere penge til overs i forskningsbudgetterne, at de kan spare penge.

  Ferie på Månen?

  Netop de potentielt billigere priser på rumfart gør, at vi allesammen er kommet tættere på at kunne betale os fra en tur i rummet.

  »Det vil være mit gæt, at der allerede i 2025 vil være åbnet for det kommercielle marked, så man kan flyve til Månen,« forudser John Leif Jørgensen.

  Til gengæld mener han dog, at fremtidsudsigterne til en ferie på Mars ligger længere ude i fremtiden. Han regner med, at den type rejser primært vil være forskningsdrevede i løbet af de næste 60 år.

  Således oplyste, er der ikke andet tilbage end at glæde sig til, at vi måske skal holde næste ferie på Månen!

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk