Aber med store næser scorer flest hunner
Jo større, des bedre.

Den starter, lidt bred, men helt uskyldigt, mellem de små, tætsiddende abe-øjne.

Men så fortsætter den ellers nedad i al sin svulstighed, indtil den har overhalet hagen.

Sådan ser den perfekte mandenæse ud, hvis det står til næseabe-hunnerne.

I hvert fald har næseabe-hanner med store næser bedst held til at tiltrække hunner til deres flok, viser et nyt studie af vildtlevende malaysiske næseaber (Nasalis larvatus), som netop er blevet udgivet i tidskriftet Science Advances.

Se flere flotte abenæser i galleriet herover.

Næseabe-hannen burde være tilfreds med sit harem af damer, men han ligner lidt én, der har mistet overblikket. (Foto: Ikki Matsuda)

Er store næser lig med store nosser?

Forskerne undersøgte 18 næseabe-hanner ved at måle dem fra top til tå - og fra næse til nosser.

Her fandt de en korrelation (statistisk sammenhæng) mellem både næsens, testiklernes og kroppens størrelse.

Hvad korrelationen kan betyde, er ifølge en dansk forsker ikke helt entydigt, fordi det mellem rene korrelationer altid er svært at afklare, hvad der er årsag til hvad. 

Men ud fra en generel evolutionsbiologisk betragtning kan man i hvert fald sige én ting:

»Dybest set, plejer man at sige, har testikelstørrelsen betydning i antallet af partnere,« siger Tobias Wang, som er professor i zoofysiologi ved Aarhus Institute of Advanced Studies og Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

»Her korrelerer stor næse med store testikler, og det er jo interessant, fordi man mener, at jo større testikler, man har, jo større kapacitet har man til at producere sædceller,« forklarer han.

Næseaber store næser seksuel selektion evolution parring

Studiets forskere kan ikke være sikre på, om de stor-næsede hanner i virkeligheden har kunnet tiltrække mange hunner, fordi de har været gode til at skræmme andre hanner væk. Her ses en voksen næseabe-han i færd med at true sine rivaler. (Foto: Ikki Matsuda)

 

Tiltrækker hunner eller skræmmer hanner

Om størrelsen på hannens næse er direkte skyld i hans rangering som mage blandt hunnerne, kan studiet ikke afklare endegyldigt.

Ikke desto mindre kunne forskerne konstatere, at der er markant mere knald på næse-dimensionerne blandt de mest populære hanner.

Andre uimodståelige træk hos hanner:
  • Mandrillers blå ansigtsfarve

  • Orangutangers kæmpestore kinder

  • Bavianers sølvgrå kappe af pels

  • Mænds skægvækst

Observationer af vildtlevende næseaber viste nemlig, at de hanner, der lever i såkaldte ‘harem’, altså flokke med få hanner og mange hunner, simpelthen har de største næser relativt til størrelsen på deres ansigt.

Det tyder altså på, at hunnerne er vilde med en kæmpe tud - om det skyldes næsens appel til hunnerne, eller om det nærmere skyldes hannernes evne til at skræmme andre hanner væk fra deres harem, er forskerne ikke sikre på.

Næseaber store næser seksuel selektion evolution parring

Voksne næseabe-hunner med nyfødte unger. (Foto: Ikki Matsuda)

Stor næse forstærker parrings-brølet

Det handler ikke kun om udseendet, når næseabe-hannen skal charme sig ind hos det modsatte køn.

Han bruger muligvis også sin brægende stemme til at forføre hunnerne, når tusmørket falder på, eller når regnskovens sigtbarhed er dårlig.

Og her virker den store næse som en forstærker, som giver ham et bedre brøl med større chance for succes i nattelivet.

Næseaber store næser seksuel selektion evolution parring

Næsen er betydeligt mindre hos næseabe-hunnen. (Foto: Ikki Matsuda)

Måske en overflødig pyntegenstand

Tobias Wang nævner også en længe kendt teori inden for seksuel selektion, det såkaldte ‘handikap-princip’, som en mulig forklaring på de store næsers popularitet.

Teorien går på, at hanner udvikler meget upraktiske fysiske træk, som de bruger til at vise hunnerne, at de har ‘gode nok gener’ til at overleve til trods for en kæmpe, klodset næse - eller et gevir for den sags skyld.

Denne forklaring udelukker ikke, at hunnerne er vilde med store næser.

»Man kan jo sagtens forestille sig, at hunnerne synes, den store næse er lækker eller flot,« siger Tobias Wang.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk