Myrer kommunikerer med ‘kys’

Annonce:

De fleste kender myren som et arbejdssomt lille væsen, men de færreste tænker nok på insekterne som romantiske.

Man ved ellers allerede, at myrer ofte ‘kysser’ ved hurtigt at presse deres munde sammen. Det er sådan, de fodrer hinanden og deres larver. Og nu har forskere vist, at ‘kysset’ ikke kun tjener overleveringen af føde.

Myrerne kommunikerer også med ‘kysset’, viser et nyt studie. Herigennem ‘snakker’ de med kemiske forbindelser, som er designet til at forme hinanden og de tuer, de lever i. Det skriver sciencemag.org.

Studiet er udgivet i tidsskriftet eLife.

Det er velkendt, at sociale insekter som myrer, bier og hvepse overdrager mad til hinanden via mund-til-mund. Adfærden kaldes ‘trophallaxis’. Men det nye studie indikerer altså, at udvekslingen af kropsvæsker som spyt, brystmælk og sæd kan spille en hidtil udkendt rolle, ikke kun for myrerne, men også andre dyr ligefra fugle til mennesker.

\ Læs mere

For at undersøge ‘kyssets’ rolle i kommunikation mellem myrer indsamlede forskerne bag det nye studie trophallaxis-væsker fra den såkaldte tømrermyrer fra Florida – på latin ‘Camponotus floridanus’. Via forskellige kemiske og biologiske metoder opdagede forskerne, at væskerne indeholdt en bred række af kemikalier, heriblandt vækst-, fordøjelse og immunrelatede proteiner samt et ungdommeligt hormon, der er vigtigt for reguleringen af reproduktion, udvikling og adfærd hos myrerne.

Særligt hormonet var et overraskende fund.

Annonce:

»Det antyder, at de (voksenmyrer, red.) beslutter, hvordan deres larver kommer til at være, når de vokser op,« siger Adria LeBoeuf, som er evolutionsbiolog ved University of Lausanne og hovedforfatter på studiet, til sciencemag.org.

Forskerne efterprøvede denne hypotese ved at lade nogle af myrerne give deres larver mad tilsat hormonet. De larver, som fik hormonet, havde dobbelt så stor sandsynlighed for at vokse op og blive de største af de to slags arbejdsmyrer, i forhold til dem, som ikke fik det. Forsøget viste altså, at de barnepassende myrer selektivt fodrer larverne hormonet, afhængigt af hvilke type voksne arbejdere myretuen har brug for.

\ Læs mere

\ Læs mere

lsd

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts