Jesper måtte æde sin gamle hat, da han læste artikel på Videnskab.dk
»Sørens også! Og nu gik jeg lige og troede, at jeg var så klog og forudseende!« lyder det fra Jesper.
Jesper spiser gammel kasket

»Den smagte lidt af daggammel sved,« skriver Jesper om sin gamle hat i Facebook-gruppen RED VERDEN. Han er gået med til at dele sin smagfulde oplevelse med os, for »der skal være plads til et lille smil også«, som han skriver. (Foto: Jesper)

»Den smagte lidt af daggammel sved,« skriver Jesper om sin gamle hat i Facebook-gruppen RED VERDEN. Han er gået med til at dele sin smagfulde oplevelse med os, for »der skal være plads til et lille smil også«, som han skriver. (Foto: Jesper)

 

»Vores affaldssortering er sgu lidt af en prøvelse for mit blodtryk,« skrev Jesper i Videnskab.dk's Facebook-gruppe RED VERDEN i kølvandet på regeringens forslag om, at vores affald fremover skal deles op i 10 fraktioner.

For der hvor Jesper bor, har folk ifølge ham »en ufattelig evne til enten at være trodsige, idioter, dovne eller bare dumme«, når det kommer til sortering af skrald.

»Flamingo i pap, pap i plastic, elektronik, plastic, pap, jern mv. bevidst smidt i stort brandbart, selvom de enkelte fraktioners containere står lige ved siden af,« skrev Jesper, som om han havde mistet enhver tiltro til menneskeheden.

Robotterne derimod, dem stolede Jesper mere på, så han henvendte sig til Videnskab.dk's redaktion i gruppen:

»Kan I ikke kigge på den sidste nye udvikling og forskning i robotter til affaldssortering? Jeg vil æde min gamle hat på, at det vil gøre denne lokale affaldssortering overflødig inden for 10 år.«

»Vi håber, at du går med napoleonshat, Jesper«

Det gjorde vi så. Vores journalist ringede til forskere for at finde en hurtig robot-løsning til Jesper, men svaret var nedslående.

»Desværre: Vi kan lige så godt afsløre med det samme, at Jesper hellere må finde hatten frem,« skrev reporteren i artiklen 'Kan robotter overtage affaldssorteringen?' efter at have talt med de knapt så optimistiske forskere.

»Man skal ikke have en forventning om, at robotteknologien kommer til at kunne klare det hele, så vi bare kan proppe al affaldet i en container og blande det hele sammen. Heller ikke om ti år,« sagde lyseslukkeren Thomas Fruergaard Astrup, der ved lidt om sagen som professor i affald og ressourcer ved Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Øv for os alle. Men værst for Jesper og hans næste måltid.

»Vi håber, at du går med napoleonshat, Jesper,« indledte vi i et forsøg på at løfte Jespers humør en smule, da vi overbragte ham forskernes skuffende svar.

Men desværre. Jespers gennemtyggede kasket hører ikke til i containeren for mad. Ifølge hans smagsløg var den lavet af »to typer plastic og måske lidt pap også.«

Velbekomme!

Jesper modtager snart en Videnskab.dk-T-shirt med posten for sit skarpe spørgsmål og sin gode humor.

Har du selv et spørgsmål eller en mening om verdens store problemer, kan du også melde dig ind i Red Verden-gruppen og debattere med Jesper og over 5.000 andre nysgerrige medlemmer.

Videnskab.dk er vært for gruppen, og vi lægger jævnligt artikler og videoer, der omhandler videnskabeligt baserede løsninger på blandt andet den grønne omstilling, op til debat. Klik i boksen her for at besøge gruppen:

 

 

Jesper æder gammel hat

Jesper spiste med et smil, da han fik beskeden i Facebook-gruppen Red Verden.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk