Gamle bleer kan ikke genbruges, så hvad stiller man op med dem? Det spørgsmål har forskere i Japan stillet sig selv. De fik den geniale ide at rive gamle bleer i stykker og bruge dem i cementblandinger.
Gamle, iturevne bleer kan erstatte mellem 9 og 40 procent af det sand, der bruges i cement, uden at det reducerer holdbarheden. Dermed kan bleerne være med til at tackle to af verdens største miljøproblemer: affaldsophobning og CO2-udledning.
Med stigende befolkningstal kommer der kun flere barnenumser, der skal bruge bleer, og det betyder mere affald. Samtidig står cement for syv procent af den globale udledning af drivhusgasser. De to ting blev anledningen til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
\ Læs også
Et hus står allerede færdig i Indonesien, og det er en prototype på en beboelsesmulighed for mellem- og lavindkomstfamilier, siger Siswanti Zuraida. Hun er ingeniør ved University of Kitakyushu i Japan og påbegyndte projektet, mens hun underviste i Indonesien.
Først vaskes, tørres og rives bleerne i stykker. Det materiale blandes med cement, sand, småsten og vand. Engangsbleer er ofte lavet af papirmasse, bomuld og absorberende kunststof, og det kan altså bruges i cement. Forskerne har testet forskellige sammensætninger og fandt, at op til 40 procent af sandet kan erstattes af bleer.
Blandingen er også blevet tryktestet for at afgøre holdbarheden, men den store udfordring er, hvordan man kan omsætte det til virkeligheden. For kan man overhovedet sortere gamle bleer på en stor skala? Det vil kun fremtiden vise.
\ Red Verden med Videnskab.dk
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
- Bør vi sætte alt ind på at begrænse overbefolkning?
- Virker det at købe CO2-aflad?
- Er cirkulær økonomi en løsning?
- Hvordan kan jeg handle anderledes i hverdagen?
- Og har verden overhovedet brug for at blive reddet?
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.
les