Nu ved vi mere om objektet, der kom susende fra en fremmed stjerne
For nyligt opdagede forskere for første gang en ukendt gæst i vores solsystem. Astronomer har nu bud på, hvad objektet består af, og hvor det kommer fra.

Man har længe haft mistanke om, at der findes interstellare objekter som dette i midten af billedet. Men indtil for nyligt havde forskerne ikke set nogen. (Foto: Queen’s University Belfast/Isaac Newton Group La Palma. NB: Farverne er ændret)

Man har længe haft mistanke om, at der findes interstellare objekter som dette i midten af billedet. Men indtil for nyligt havde forskerne ikke set nogen. (Foto: Queen’s University Belfast/Isaac Newton Group La Palma. NB: Farverne er ændret)

Det vakte stor opsigt, da astronomer for nyligt opdagede, at vores solsystem havde fået en fremmed på visit.

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, annoncerede hurtigt, at der efter alt at dømme var tale om et interstellart objekt – det vil sige et himmellegeme, som ikke stammer fra vores eget solsystem.

Det er første gang, astronomer har set et interstellart objekt, og de seneste observationer peger på, at vores fremmede gæst består af klipper ligesom en asteroide.

Dermed har vi fået ny viden om objektet, for i NASA’s første udmelding var det endnu uklart, om det interstellare objekt var en asteroide eller en komet.

»Selvom objektet kom tættere på Solen end planeten Merkur, havde det ikke en hale ligesom andre kometer. Det betyder, at det ikke er et isfyldt objekt ligesom en komet, men derimod er det hovedsageligt lavet af klipper ligesom en asteroide,« fortæller astronom Jonathan Williams, som er en af forfatterne til et nyt studie om det interstellare objekt.

Fakta

En komet er et mindre himmellegeme, som består af støv og is.

Kometer har ofte en hale, som opstår, når isen fordamper og hænger som en sky efter kometen.

Asteroider er mindre klippefyldte himmellegemer.

Et interstellart objekt er en komet eller en asteroide, som kommer fra et fremmed solsystem – dvs. fra en anden stjerne end vores nærmeste stjerne, Solen.

Objektet er døbt Oumuamua

Det var et teleskop på Hawaii, som i sidste måned opdagede det interstellare objekt. I første omgang fik objektet det foreløbige navn A/2017 U1, men nu er astronomerne blevet enige om at kalde den 1I/Oumuamua.

»Det er det første objekt, vi nogensinde har identificeret, som stammer fra et sted uden for Solsystemet. Derfor har det fået det hawaiianske navn ’Oumuamua’, som betyder ’den første til at tage kontakt’,« fortæller Jonathan Williams, som er astronom ved University of Hawaii, til Videnskab.dk.

I det nye studie har Jonathan Williams og hans kolleger forsøgt at regne ud, hvor Oumuamua kommer fra. Beregningerne tyder på, at klippeobjektet måske kan stamme fra et sted ude omkring en gruppe af yngre stjerner, som i dag kan ses i stjernebillederne Duen og Kølen.

»Vi kan spole dens bevægelser tilbage i tiden for at prøve at forstå, hvor den kommer fra. Men det er svært at vide med sikkerhed, for afstandene mellem stjerner er så store, at det må have rejst mange millioner, måske endda milliarder, af år på sin vej gennem galaksen,« fortæller astronom Jonathan Williams.

I det nye studie anslår han og kollegerne, at ’Oumuamua’ har tilbagelagt en afstand på mellem 163 og 277 lysår, inden det nåede frem til vores solsystem (et lysår svarer til den afstand, lyset kan rejse på et år gennem det tomme rum).

Forsker: Fornuftigt studie

Studiet er foreløbigt kun offentliggjort på internetserveren arXiv og er ikke trykt i et videnskabeligt tidsskrift.

Det betyder, at resultaterne endnu ikke er gennemtjekket og godkendt af andre forskere, men studiets analyser ser umiddelbart fornuftige ud, mener den danske astrofysiker Kjartan Kinch.

»Det giver god mening, at objektet kommer fra en gruppe af ret nye solsystemer. Vi formoder, at unge solsystemer kaster flere asteroider ud fra sig end for eksempel et midaldrende solsystem som vores eget,« siger Kjartan Kinch, som er lektor ved afdelingen for Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Ideen om, at objekter kan blive smidt ud af deres eget solsystem er langt fra ny. Forskerne har længe haft en teori om, at objekter som Oumuamua kan blive skudt ud i rummet i løbet af den stormfulde ungdom, som stjerner og deres planeter gennemlever.

»Oumuamua kan være blevet smidt ud af sit eget planetsystem på et tidligt tidspunkt, mens klipper stødte sammen, og planeter var ved at vokse frem,« siger Jonathan Willilams.

Skabt tæt på sin stjerne?


Animationen viser banen, som objektet tager ind igennem vores solsystem. Den var tættest på Solen 9. september. På grund af Solens tyngdekraft skiftede den retning og tog et hårnålesving under vores solsystem. (Illustration:  NASA/JPL-Caltech)

At Oumuamua består af klipper - og ikke består af is - kan give en yderligere indikation af, hvor objektet er blevet dannet.

1I/Oumuamua

Det interstellare objekt 1I/Oumuamua – tidligere kendt som A/2017 U1 - passerede tættest på Jorden 14. oktober.

Oumuamua er nu på vej ud af vores solsystem igen.

Ifølge NASAs seneste udmelding rejser objektet med en hastighed på 44 km per sekund i retning mod stjernebilledet Pegasus.

Objektet er mindre end 400 meter i diameter.

Kilde: NASA

Det nye studie påpeger i hvert fald, at objektet formentlig er blevet dannet et varmt sted.

»Det tyder på, at den er blevet dannet forholdsvist tæt på stjernen, som den kommer fra. Derinde er der for varmt til at kunne være is,« siger Kjartan Kinch og tilføjer:

»Det er måske en lille smule overraskende, fordi vi nok formoder, at de fleste objekter, der er blevet kastet ud fra vores eget solsystem, har været kometer.«

Et los bagi

Kjartan Kinch forklarer, at hvis et objekt som Oumuamua skal kastes ud af et solsystem, skal det have et ordentligt ’los bagi’ – ellers vil objektet blive ved med at være indfanget i sit oprindelige solsystem på grund af stjernens tyngdekraft. Præcis ligesom Jorden og de andre planeter i vores eget solsystem bliver ved med at være indfanget og kredse rundt om vores stjerne, Solen.

»Der skal en vis portion kraft til, før et objekt kan slippe løs fra sin stjernes tyngdekraft. Det må den have fået ved at komme hen i nærheden af en stor planet, som har accelereret den og kastet den ud af solsystemet,« forklarer Kjartan Kinch.

At store planeter kan hjælpe objekter til at komme op i fart kendes også fra rumfartøjer, forklarer Kjartan Kinch. Forskere sender jævnligt rumfartøjer ned mod planeter, for at fartøjet kan få et skub bagi af planeten.

Det nye studie beregner, at det formentlig er omkring 40 millioner år siden, at Oumuamua er blevet kastet ud af sit oprindelige solsystem. Det kan lyde som frygtelig længe siden, men inden for astronomien er det relativt kort tid, påpeger Kjartan Kinch.

»Der er trods alt store afstande i rummet, så det tager lang tid at rejse mellem stjernerne,« forklarer Kjartan Kinch.

Her er objektet nu

Kjartan Kinch påpeger dog, at det ikke kun er Oumuamua, som er suset gennem rummet hen imod os. Vi har også bevæget os hen imod Oumuamua. Vores egen stjerne Solen – og hele dens solsystem - bevæger sig nemlig også i forhold andre stjerner.

»Man kan sige, at det ikke så meget var objektet, der ramte os – det var mere os, som ramte objektet. Objektet har ikke haft nær så meget bevægelse, som vi har,« forklarer Kjartan Kinch.

Oumuamua er allerede på vej ud af vores solsystem igen. I øjeblikket befinder objektet sig inden for banen mellem planeterne Mars og Jupiter, men ifølge Jonathan Williams vil vi fortsat have besøg af objektet nogle år, før det vil nå yderkanten af vores solsystem – på den anden side af Pluto.

»Objektet bevæger sig hurtigt, men afstandene i Solsystemet er store, og det vil tage nogle få år, før det når ud på den anden side af Plutos bane. Men der er tale om en lille klippe – nogenlunde på størrelse med en fodboldbane – så den er allerede for svag til, at vi kan se den,« siger Jonathan Williams.

Forskerne håber på, at de fremover vil finde flere interstellare objekter og lære mere om, hvor de kommer fra.

»På den måde kan vi måske lære mere om, hvordan planeter bliver født, og hvordan det var, da vores egen Jord og Solsystemet blev skabt,« slutter Jonathan Williams.

Skal vi frygte, at interstellare objekter rammer Jorden?

Oumuamua blev første gang opdaget 19. oktober af teleskopet Pan-STARRS i Hawaii, som hele tiden leder efter nye objekter på nattehimlen.

Da objektet blev opdaget, havde det allerede været på visit i vores solsystem igennem et stykke tid. Ifølge NASAs oplysninger kom objektet tættest på Jorden 14. oktober, hvor det var omkring 24 millioner kilometer væk – det svarer til cirka 60 gange afstanden fra Jorden til Månen.

Med andre ord blev Oumuamua altså først opdaget, da det for længst var suset forbi Jorden. Så hvad var der sket, hvis det interstellare objekt havde haft retning direkte mod Jorden?

»Så havde det helt klart sagt bang. Objektet kom ind mod os så hurtigt, at vi ikke nåede at opdage det. Men selv hvis vi havde opdaget det og set, at det havde retning mod Jorden, kom objektet så hurtigt, at vi formentlig ikke ville kunne nå at gøre noget,« siger Kjartan Kinch og tilføjer:

»Men vores solsystem er meget stort, så det er uhyre usandsynligt, at et lille interstellart objekt vil have retning lige præcis ind mod Jorden. Det er meget mere sandsynligt, at vi bliver ramt af noget fra vores eget solsystem end af noget udefra.«

Med andre ord er der altså større sandsynlighed for, at Jorden bliver ramt af en asteroide fra vores eget solsystem end af et interstellart objekt – så det er formentlig spildte kræfter at bekymre sig om truslen fra interstellare objekter, lyder det fra Kjartan Kinch. Hvorvidt det er værd at bruge kræfter på at bekymre sig om truslen fra asteroider, kan du blive klogere på i denne artikel.

I stedet for at bekymre sig om truslen fra interstellare objekter har astronomer verden over da også glædet sig over, at de med Oumuamua fik lejlighed til at studere et objekt fra et fremmed solsystem på usædvanlig tæt hold.

»Efter opdagelsen skyndte astronomer sig til hen til alle de teleskoper, de kunne, for at observere objektet og lære så meget som muligt, før det forsvandt,« fortæller Jonathan Williams.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk