Vi kender allesammen de frygteligt irriterende insekter, der kan drive os til vanvid, sætte sig på vores aftensmad og sværme omkring ørerne på os.
Men hvorfor er fluerne overhovedet så interesserede i os mennesker?
Vores læser Jane Bloch undrer sig over, hvad de små flyvende djævle i grunden er ude på og spørger derfor videnskaben:
»Kan fluer snuse sig frem til mad, eller hvordan kan det være, de kommer ræsende, når man har mad fremme? Brænder de deres ben, når de lander på den varme mad – og hvorfor er de overhovedet så interesserede i os mennesker, at de konstant sværmer om os?«
Vi kender kun alt for godt de plagsomme flyvende pestilenser, og vi vil også gerne have en forklaring.
Den finder vi hos insektforsker Thomas Pape fra Zoologisk Museum i København.
Spyfluer går efter bøfferne og kødsovsen
En flue er ikke bare en flue. Thomas Pape kan fortælle os, at der findes over 100.000 forskellige fluearter i verden, og at mange af dem har forskellige måder at leve på.
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Denne artikel er en genudgivelse fra arkiverne i vores populære brevkasse Spørg Videnskaben. Artiklen blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 5. august 2010.
»Spyfluen går efter vores mad for at lægge æg i den, de går efter bøfferne og kødsovsen. De lugter sig frem til dødt kød. Fluer har en fin lugtesans, de bruger deres følehorn, som sidder oven på hovedet til at lugte med.«
Men hvad med den flue, vi kender som den almindelige stueflue, hvis der findes sådan én?
»Det gør der, og den findes over det meste af verden. Den almindelige stueflue lægger kun æg i fordærvet mad, så når den sætter sig på vores friske mad, er det for at smage lidt på den.«
Fluen stikker snablen i vores mad for at spise med, og stuefluen har, som vores læser også har bemærket, en bred smag.
Fluer har føle- og smagssans i fødderne
Men når fluerne sætter sig på vores mad, er det så, fordi de ikke kan føle noget i fødderne?
»Fluer har faktisk en meget fin følesans i fødderne, og de kan mærke med deres sansehår, om maden er for varm, når de er et par millimeter fra den, så de bliver ikke skoldede eller forbrændte. Faktisk kan fluerne også smage med fødderne,« forklarer Thomas Pape.
Ligesom vi mennesker kan mærke, om noget er koldt eller varmt, kan fluer sanse surt, salt og meget andet med deres fødder. Men de kan kun spise med snablen.
Spyfluen går efter vores mad for at lægge æg i den, og den går efter bøfferne og kødsovsen.
Insektforsker Thomas Pape, Zoologisk Museum
»Det lyder mærkeligt for os, at fluer smager med fødderne, men det er jo fordi, vi ikke selv kan smage med vores hænder eller fødder. Så overser vi, at det sagtens kan lade sig gøre,« siger Thomas Pape.
Mennesket er fluernes mødested
Insektforskeren kan også svare på, hvorfor de summende fluer lander på os, for eksempel når vi sover.
»For det første kan fluerne godt lide de mineraler, der er i vores sved. De får blandt andet salt ud af at sætte sig på os,« siger Thomas Pape.
»Men det spiller også ind, at mange fluer prøver at finde forhøjninger eller andre markører i landskabet.«
»Man kan se dem flyve rundt og rundt om en lampe i loftet, eller sværme lige over hovedet på mennesker. Fluerne bruger tydelige genstande, fremspring eller forhøjninger som mødepunkter, så hanfluer og hunfluer kan mødes og gøre det, fluer er gode til: at lave flere fluer,« forklarer Thomas Pape.
Vi siger tak for det gode svar til Thomas Pape og sender en T-shirt af sted med et svirp til Jane Bloch.
Du kan selv stille spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk – eller du kan læse flere svar på gode spørgsmål i Spørg Videnskabens arkiver.