Tjernobyl: Hvorfor dør planter ikke af kræft?
Planterne trives trods radioaktivitet, fordi planter er fleksible og har en anden type celler, end dyr har.
Tjernobyl planteliv dyreliv populationer cellevæg planter overleve brune bjørne ulve forskning konsekvenser menneskelige aktiviteter evolutionære processer adaptiv respons

Træer og planteliv finder vej gennem beton og asfalt omkring det tidligere atomkraftværk. (Foto: Shutterstock)

Træer og planteliv finder vej gennem beton og asfalt omkring det tidligere atomkraftværk. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Tjernobyl er nærmest blevet et synonym for katastrofe.

Atomkraftulykken, der er den værste nogensinde, er igen på dagsordenen takket være den anmelderroste miniserie 'Chernobyl' fra streamingtjenesten HBO.

Ulykken, der var skyld i en markant stigning af forekomsten af kræft, forvandlede et tætbefolket område til en spøgelsesby og tvang myndighederne til at oprette en 2.600 kvadratkilometer stor eksklusionszone.

Men i dag er der liv inden for Tjernobyls lukkede zone, og ulve, vildsvin og brune bjørne er vendt tilbage til skovene omkring det tidligere atomkraftværk.

Hvorfor er planter så modstandsdygtige over for stråling?

På nær det mest skrøbelige og udsatte planteliv overlevede vegetationen, der endda var ved at komme sig tre år efter ulykken.

Mennesker og andre pattedyr samt fugle ville omkomme, hvis de blev udsat for den samme stråling, som planterne i de mest kontaminerede områder.

Hvorfor er planter så modstandsdygtige over for radiation? For at kunne svare på spørgsmålet skal vi først forstå strålingen fra atomreaktorers effekt på levende celler.

Videoen, optaget vha. en drone, giver et indblik i, hvordan området omkring Tjernobyl-kraftværket ser ud i dag. (Video: Danny Cooke).

'Forkludrer' DNA'en

Tjernobyls radioaktive materiale er ‘ustabilt’, fordi det konstant udsender stråling med så høj energi, at der dannes elektrisk ladede atomer, ioner.

De sætter gang i dannelsen af en række fremmede kemiske stoffer i vævet, som forårsager uoprettelige skader på cellerne.

De fleste dele i cellerne er erstattelige, hvis de bliver beskadiget, men DNA er en afgørende undtagelse.

Ved høje strålingsdoser bliver DNA’en 'forkludret', og cellerne dør hurtigt.

LÆS OGSÅ: Sådan skader stråler fra radioaktive stoffer

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Arbejde og samarbejde for overlevelse

Lavere doser kan være skyld i mindre skader i form af mutationer, der ændrer måden, cellerne fungerer; for eksempel rammes de af kræft, de formerer sig ukontrollabelt og spreder sig til andre dele af kroppen.

Det er ofte dødbringende for dyr, fordi deres celler og systemer er højt specialiserede og ufleksible.

Forestil dig dyrenes biologi som en kompliceret maskine, hvor hver celle og hvert organ har sin egen placering og formål, hvor alle dele skal arbejde og samarbejde for, at et individ kan overleve. 

Et menneske kan ikke klare sig uden hjerne, hjerte eller lunger.

Planter udvikler sig derimod meget mere fleksibelt og organisk. Fordi de ikke kan bevæge sig, er de nødt til at tilpasse sig forholdene, hvor de befinder sig. 

Planter 'tager tingene, som de kommer'

Planter har i modsætning til dyr ikke en defineret struktur, så de tager tingene, som de kommer.

Om de sætter dybe rødder eller anlægger en høj stamme afhænger af balancen af kemiske signaler fra andre dele af planten og det gigantiske biologiske netværk - ‘wood wide web' - samt  lys-, temperatur-, vand- og næringsforhold.

Ganske afgørende er næsten alle planteceller (i modsætning til dyreceller) i stand til at skabe de nye celler, som planten har brug for.

Det er derfor, vi kan dyrke nye planter fra stiklinger og aflæggere, som slår rødder i jord eller vand.

Planterne kan altså erstatte døde celler eller væv meget lettere, end dyr kan, uanset om de er blevet skadet af et dyr eller stråling.

LÆS OGSÅ: Elge, vildsvin og ulve flokkes i Tjernobyl

Kræft hos planter

Inden for plantepatologien er 'kræft' også en fællesbetegnelse for en række sygdomme, der forårsages af svampe og bakterier. Men denne betegnelse har ingen relation til cancer hos mennesker og dyr, som denne artikel omhandler.

Kilde: Den Store Danske

Beskyttet af stive cellevægge

Selv om stråling og andre former for DNA-skade kan forårsage tumorer i planter, er de muterede celler almindeligvis ikke i stand til at sprede sig fra en del af planter til den næste på samme måde som kræft takket være plantecellernes stive cellevægge.

Desuden er eventuelle tumorer sjældent dødbringende, fordi planten oftest finder en måde at overleve på trods af det beskadigede væv.

Interessant nok lader visse planter i Tjernobyl-eksklusionsområdet til at have ekstra mekanismer, der beskytter deres DNA, som forandrer planternes kemi og gør dem mere modstandsdygtige over for skade eller igangsætter reparationsmekanismer, hvis planterne ikke er det.

Strålingsniveauet på Jordens overflade var meget højere i forhistorisk tid, hvor de første planter udviklede sig, så planterne i ekskluderingszonen trækker muligvis på adaptioner fra den tid for at overleve.

Tjernobyl planteliv dyreliv populationer cellevæg planter overleve brune bjørne ulve forskning konsekvenser menneskelige aktiviteter evolutionære processer adaptiv respons

Plantens stive cellevægge beskytter mod spredningen af mutationer til andre dele af planten. (Foto: Shutterstock)

Nyt liv

Dyre- og plantelivet pibler i dag frem omkring Tjernobyl. Andre plante- og dyrearter er nu mere mangfoldige end før atomulykken.

Denne genopblomstring er måske overraskende, når man tænker på de tragiske konsekvenser, katastrofen har haft for menneskerne.

Stråling har en påviselig skadelig effektplanteliv og kan forkorte enkelte planters og dyrs liv. Men hvis der er rigelige livsopretholdende ressourcer, og effekten ikke er fatal, så fortsætter dyre- og plantelivet ufortrødent.

Menneskets tilstedeværelse i naturen er angiveligt til større fare for dyrelivet end strålingen efter atomulykken.

Ét af Europas største naturreservater

I dag er Tjernobyl i bund og grund ét af Europas største naturreservater, og økosystemet understøtter mere liv end før, selv om hver enkel livscyklus er forkortet.

Tjernobyl-ulykken afslører det sande omfang af menneskelige aktiviteters miljøpåvirkning på kloden.

Menneskets tilstedeværelse forvoldte større skade på det lokale økosystem end atomulykken. Fraværet af mennesker og menneskelige aktiviteter har igen givet plads til naturen.

Stuart Thompson har modtaget støtte fra MAFF og Nuffield Foundation og har konfereret med Københavns Universitet. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Tjernobyl er blevet et tilflugtssted for vilde dyr 33 år efter ulykken

LÆS OGSÅ: Tjernobyl: Vi kender stadig ikke rigtig de helbredsmæssige risici ved en atomulykke

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk