Symbolet på efteråret er bladene, der skifter farver, forlader træerne og dumper ned på din haves græsplæne. Efteråret aktiverer også vores indre havearbejder, så mange af os straks går i gang med at fjerne de brune blade og skille os af med dem som kompost eller brændsel.
Men faktisk kunne vi reducere vores klimaaftryk væsentligt, hvis vi lod haveaffaldet ligge.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
I Danmark er vi særdeles glade for at reducere mængden af blade i vores haver. Problemet er bare, at det ikke ligefrem er med til at reducere vores klimaaftryk. I 2019 smed danskerne 983.000 ton haveaffald ud, viser tal fra Miljøministeriet.
Ifølge Per Gundersen, der er professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, kan vi dog med fordel ændre praksis og beholde bladene i vores haver:
»Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere for eksempel grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året,« siger han ifølge pressemeddelelsen, hvorefter han fortsætter:
»Når haveaffaldet bliver brændt eller komposteret i de kommunale ordninger, vender CO2’en meget hurtigt tilbage til atmosfæren. Men beholder man affaldet i haven, sker nedbrydningen væsentligt langsommere. Man opbygger dermed et større og større lager af CO2 i haven i form af kvas, døde stammer og blade, der er under nedbrydning.«
Hvis vi fulgte Gundersens råd, kunne vi opfylde en halv procent af vores 70 procents reduktionsmål i 2030.
\ Om beregningen
Ifølge Københavns Universitet er beregningen lavet ud fra en »simpel model, der inddrager de forskellige nedbrydningsforløb for blade, kvas og stammer.«
Beregningen er ikke en del af en publikation i et videnskabeligt tidsskrift, men interesserede kan downloade beregningen fra Per Gundersens profil på KU’s hjemmeside her.
Samtidig er det godt for biodiversiteten at lade haveaffaldet blive i haven:
»Bladene er med til at give liv i haven, fordi de fodrer et helt økosystem af nedbrydere. Lige fra svampe, bakterier og små usynlige jorddyr til regnorme og bænkebidere, som hjælper med at nedbryde og omsætte organisk materiale, så næring bliver frigivet i jorden. Nedbryderne fungerer dernæst som vigtig føde for større dyr som pindsvin og fugle,« siger Gundersen.
Derfor kan man ifølge Gundersen gøre klogt i at feje bladene hen i bede, hvor man dyrker grøntsager, eller steder, hvor man gerne vil undgå ukrudt. Hvis vi gør det, hjælper vi både klimaet, mens vi samtidig tilføjer liv til haven.