Havfugle spiser plastik, fordi det dufter godt

Annonce:

Plastikaffald i form af poser, låg og flasker flyder i verdens have. Og det er især skidt for havfuglene. Plastikken afgiver ifølge et nyt studie en lugt, der tiltrækker havfugle som albatrosser, der tror, at de kan spise det. Det skriver bbc.com.

Når albatrosserne spiser plastikken kan de blive kvalt, få indre skader og blive syge, konkluderer forskerne fra University of California.

\ Læs mere

Grunden til, at havfuglene overhovedet bliver tiltrukket af plastik, er, at det lugter af rådden tang. Lugten kommer, fordi plankton sætter sig fast på plastikken og langsomt forgår, og den lugt kan fuglene godt lide.

»De her havfugle bruger deres lugtesans til at finde rundt i verden, men også til at finde føde. Vi har fundet ud af, at der er et kemikalie på plastik, som de her fugle typisk associerer med mad, men nu bliver det associeret med plastik. Og det gør fuglene utroligt forvirrede, fordi de bliver snydt til at spise plastik,« siger Matthew Savoca, der er forsker ved University of California og står bag studiet, til bbc.com.

Omkring 90 procent af verdens havfugle har ifølge bbc.com spist plastik. Og det er ikke så underligt. I 2014 flød omkring en kvart milliard ton plast rundt i verdens have.

\ Læs mere

Forskerne har som en del af deres studie lagt mikroperler i mesh-poser, som de har sat ud i afgrænsede områder i havet i tre uger. Efter de tre uger analyserede forskerne plastikkuglerne for kemiske forbindelser.

Her fandt de ifølge independent.co.uk, at tre typer af plastik i havet udgav en kemisk lugte. Lugten kom fra kemikaliet dimethylsulfid, som udgiver en lugt, der minder om kogt kål eller rådden tang.

Annonce:

»Det her studie, baseret på fuglenes fødeindsamlingsstrategi, viser, at de faktisk indtager en del plastik, og de er særligt udsatte over for det plastik, der bliver smidt i havet,« siger Gabrielle Nevitt, der også er fra University of California og en del af studiet, til bbc.com.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

\ Læs mere

\ Læs mere

aml

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts