Er du klar på en følelsesmæssig rutsjetur?
Så scroll ned og oplev nogle af de vilde fotos, som lige nu er nomineret i konkurrencen Wildlife Photographer of the Year 2023 under publikumskategorien People’s Choice Award.
Konkurrencen afholdes af Natural History Museum i London, og fotografierne viser det vilde og fine, barske og mystiske dyreliv rundt omkring på kloden.
På Natural History Museums hjemmeside kan du se alle finalisterne og stemme på dit favoritfoto frem til 2. februar 2023.
Caribisk vuggestue

I et reservat på Yucatán-halvøen i Mexico bliver børnehaven af små, grå flamingounger altid vogtet af voksne lyserøde flamingoer.
Derfor valgte den mexikanske fotograf Claudio Contreras Koob at holde sig på afstand, da han tog fotografiet.
En gylden pels-trekant

Den kinesiske fotograf Minqiang Lu fangede fotoet af de tre truede snude-næseaber (Rhinopithecus roxellana) i Qinling-bjergene i det centrale Kina.
Det tog hende over en time i minus 10 grader at finde og knipse netop det her foto af to hunner og en han, der putter sig for at få varmen.
Ja, lige dér!

»Det er ikke ofte, man kan fange følelser i fulges ansigter. Men her er der ingen tvivl… Det er en tilfreds perlehøne,« skriver fotografen Richard Flack om billedet.
De to krøltoppede perlehøner (Guttera pucherani) lever i Kruger National Park i Sydafrika, og da fotografen betragtede dem, begyndte den ene pludselig at klø den andens øre.
Landevejs-hyænen

Den plettede hyæne (Crocuta Crocuta) fanges af blitzen fra et fjernkamera og ‘fryser’ midt på landevejen uden for byen Harar i Etiopien.
Netop denne hyæne er det lavest rangerede medlem af en lokal hyænegruppe kendt som landevejsklanen, der tager herud for at spise affald, som mennesker har smidt.
Sneleopardens magiske verden

Det magiske fotografi af en sneleopard (Panthera Uncia) i det indiske Himalaya i Ladakh-regionen er skudt af den tyske fotograf Sascha Fonseca.
I tre år drev hun et projekt med at opsætte kameraer, og det resulterede blandt andet i dette fantastiske foto af en af de færre end 10.000 sneleoparder, der findes i naturen.
Hvepseangrebet

Kampen mellem en pompili-hveps og en Ctenus-edderkop i Peru blev på helt nær hold fanget af fotograf Roberto García-Roas kameralinse.
Pompili-hvepsen stikker og lammer edderkoppen og trækker den efterfølgende med til sin rede for at fodre sine unger.
Uheldig kat

Det noget morbide syn af en Andesbjergkat (Leopardus Jacobita), der er blevet udstoppet og hænger på væggen i et skur i Abra Granada i Argentina, er taget af den amerikanske fotograf Sebastian Kennerknecht.
Andesbjergkatten er en truet art og anses i området som en vogter af bjergene. Men den betragtes samtidig som et symbol på husdyrenes frugtbarhed og bliver derfor nogle gange jaget, dræbt og udstoppet.
Den vilde gyldne kat

En anden sjælden vildkat er denne afrikanske guldkat (Caracal Aurata), som kun ganske få har haft held med at fange billeder af i god kvalitet.
Efter først at måtte flygte fra området i Uganda for at komme væk fra en skovelefant vendte fotograf Sebastian Kennerknecht tilbage sammen med en biolog. De opsatte et kamera og fik dette vilde fotoskud af den afrikanske guldkat.
Blandt lilla blomster

Det idylliske foto af en isbjørneunge (Ursus maritimus) i nærheden af Hudson Bay i Canada er fanget af fotograf Martin Gregus på en helt særlig måde:
Med et fjernkamera placeret på jorden tog han fotoet fra en vinkel, som en ung bjørns blik ville have fanget det.
Okse mod okse

To hun-moskusokser fanges af kameralinsen sekunder før et voldsomt sammenstød.
Den spanske fotograf Miquel Angel Artús Illana havde fulgt den ene af hunnerne sammen med dens lille familie på en han og tre kalve gennem Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationalpark i Norge.
Da familien stødte på en anden lille flok, fangede han dette vilde billede.
Fisker efter glasål

Det næsten overnaturlige glimt af dominikanske fiskere, der forsøger at fange europæiske glasål (Anguilla anguilla), er taget af fotograf Eladio Fernandez.
Ålene svømmer fra Europa til Sargassohavet i Nordatlanten for at yngle. Ynglen kaldes glasål på grund af deres næsten gennemsigtige udseende, og de anses som en delikatesse i Den Dominikanske Republik.
Ålene er dog kritisk truede, hvilket gør det uregulerede fiskeri problematisk for artens fremtidige overlevelse.
Fanget i fingerspidsen

En lille aborre forvildede sig på tragisk vis ind i tommelfingeren af en kasseret operationshandske, som flød rundt i en hollandsk kanal.
Opdagelsen førte til en undersøgelse af, hvilken indvirkning affaldet fra coronaepidemien har på dyrelivet.
Frøen med rubinøjne

Med øjne så smukke som rubiner bliver man nærmest helt paralyseret, når man ser på den særlige Mindo-glasfrø (Nympharhus balionotus).
Fotoet af hunfrøen er fanget af den spanske fotograf Jaime Culebras ved foden af de ecuadorianske Andesbjerge i Río Manduriacu-reservatet.
Kystlinjens strejfer

I det våde gråvejr på Vancouver Islands kystlinje strejfer den grå hunulv (Canis Lupus) ensomt rundt.
Ulven blev fanget af linsen fra et fjernkamera, efter den britiske fotograf Bertie Gregory havde spottet den fra sin jolle, hvorfra hun egentlig kiggede efter sorte bjørne.
Et nattemøde

Denne grævling (Meles meles) tullede rundt i skovbunden nær Helsinki.
I 45 minutter holdt fotograf Sami Vartianinen øje med den på syv meters afstand og knipsede blandt andet dette smukke fotografi, før grævlingen fortsatte ud i skoven for at lede efter mad.
Mødet mellem livet og kunsten

Det perfekte fotografi tager oftest tid.
Den spanske fotograf Eduardo Blanco Mendizabal vidste, at der kravlede mange gekkoer på den dekorerede væg i hans hjemby Corella i Spanien, hvor også den grå kat er tegnet.
Han ventede med sit kamera på det perfekte øjeblik, hvor blikkene fra grafitti-katten og den levende gekko mødtes.
Højgravid søhest

Den drægtige Bargibanthans han-søhest (Hippocampus bargibanti) er fanget på foto lige ud for Balis kyst.
Den er kun omkring 2 centimeter lang og ligner mest af alt en karakter fra et videospil.
Klamrer sig til død mor

Et hjerteskærende syn af en lille bavianunge, der klamrer sig til sin døde mor, som hun-leoparden (Panthera Pardus) netop har dræbt.
Hunnen slæbte bavianerne med over til sin egen unge, som legede med bavianungen i en times tid, før leopardungen dræbte den. Fotoet er taget i Zambias South Luangwa Nationalpark.
Såret ræv på mission

Vi slutter af med en trist fortælling fra byen Bristol i England.
Denne sårede ræv havde viklet sig ind i et nylon-net, og i sympati for dyret blev der lagt mad ud til den. Efter fem måneder blev ræven fanget og fik behandlet de åbne sår, men kun få måneder senere blev den ramt af en bil og dræbt.
Se de resterende finalister på Natural History Museums hjemmeside, hvor du kan stemme på din favorit inden 2. februar 2023. Vinderen offentliggøres 9. februar 2023.