Vores fantastiske klode bliver hvert år afbilledet af naturglade fotografer, der rejser til alverdens afkroge for at fange de mest underfundige, vilde og smukke naturbilleder.
I denne artikel kan du se de 5 endelige finalister fra i år og læse mere om de utrolige omstændigheder, som billederne blev til under.
Hvert år afholder Naturhistorisk Museum i London konkurrencen ‘Wildlife Photographer of the year’, og denne gang har mere end 39.000 ivrige fotografer indsendt deres allerbedste naturbilleder.
Ud af dem har juryen udvalgt 25 billeder, som vi tidligere har præsenteret i denne artikel, og senere i år vil de kåre vinderen. Men inden det sker, har mere end 60.000 naturfans stemt på deres favorit til publikumskategorien, People’s Choice Award.
Vinderen blev den tyske fotograf Sascha Fonseca, der fangede det magiske billede af en sneleopard (Uncia uncia), som kan ses herover. Det majestætiske dyr er også kendt som ‘bjergets spøgelse’, fordi den er utrolig vanskelig at fotografere og lever i fjerne og ufarbare områder.
Det tog Fonseca tre år at fange billedet ved brug af en fotofælde, der uden madding og kun bevæbnet med tålmodighed ventede på, at sneleoparden passerede.
Fem fantastiske finalister
Selvom vinderen i publikumskategorien er kåret, så kæmper vinderfotoet og fire øvrige finalister stadig om at blive årets naturfoto 2023.
Her kan du se de fire andre finalister, der er med i kapløbet.

»Among the flowers« hedder billedet af en isbjørneunge (Ursus maritimus), der nyder solen på en eng af blomstrende gederams nær Hudsonbugten i Canada.
Fotografen fortæller, at han iagttog den legende isbjørneunge, der engang imellem afbrød legen for at stille sig på sine bagben og kigge op over blomsterne for at få øje på sin mor.
Fotografen ønskede at fange verden fra ungens perspektiv, derfor placerede han sit kamera i et undervandshus tæt på jorden, gemt mellem blomsterne, mens han tålmodigt ventede i en sikker afstand derfra med en fjernbetjening.
Ikke for sarte sjæle

»Holding on« hedder dette billede af en savannebavian (papio) og dens unge, der klynger sig til sin døde mor, der hænger i munden på sin overmand, leoparden (Panthera pardus).
Billedet blev taget af den spanske fotograf Igor Altuna, der fortæller, at leoparden slentrede roligt tilbage til sin egen unge, der gav sig til at lege med bavianungen i en time, indtil den slog den ihjel. Det var nærmest, som om den var blevet givet et levende bytte som en lektion i at jage, bemærker han.
En fotogen løve

»Portrait of Olobor« hedder dette billede af den majestætiske hanløve (Panthera leo), som var kendt og berygtet i Maasai Mara nationalpark i Kenya.
Det var en eftermiddag, da den spanske fotograf Marina Cano fandt Olobor, der lå og hvilede sig.
Cano ønskede at fange det majestætiske og stoiske portræt imod den mørke baggrund. Hun sænkede sit kamera fra bilen og fangede billedet i øjenhøjde med løven.
Ræve-kærlighed

»Fox affection« hedder det sidste billede taget af den britiske fotograf Brittany Crossman på en kold dag på Prince Edward Island i Canada.
Det intime billede viser to ræve (vulpes vulpes), der hilser på hinanden i en varm omfavnelse.
Ræven parrer sig om vinteren, og derfor er det ikke sjældent at se to ræve sammen på denne tid, men det varme øjeblik er alligevel et af de mest intime, som Crossman har set.
Indblik i naturen kan inspirere
Som man kan se, bliver det ikke nemt at vælge en vinder blandt de fantastiske finalister, men det, som juryen blandt andet lægger vægt på, er fotografiets evne til at inspirere sit publikum.
Vinderen af årets publikumfavorit til ‘Wildlife photographer’, Sascha Fonsera, fortalte til Naturhistorisk Museum i London, at hun er utrolig stolt af kåringen og håber, at hendes billede kan få folk til at værdsætte skønheden, der er i naturen:
»Fotografer kan knytte mennesker til naturen og opmuntre dem til at værdsætte skønheden i den usete natur. Jeg tror, at en større forståelse for dyrelivet leder til, at man bekymrer sig om det, og det kan forhåbentlig resultere i en større interesse i naturbeskyttelse.«
Dougla Gurr, som er direktør ved Naturhistorisk Museum i London mener også, at billedet kan inspirere:
»Billedet er et resultat af dedikation og udholdenhed, Sachas utrolige billede fanger vores planets utrolige skønhed, og det minder os om, at vi har et fælles ansvar for at beskytte den,« siger han i en pressemeddelelse fra Naturhistorisk Museum i London.
Du kan se mange flere af årets øvrige finalister i denne artikel Gribende foto af bavianunge, der klynger sig til sin døde mor, kan være årets bedste.