Forskere har genskabt ansigtet af en 330 millioner år gammel krokodille-lignende skabning med det mundrette navn Crassigyrinus scoticus.
Genskabelsen har ikke kun gjort os klogere på, hvordan dyret så ud, men også hvordan det kan have levet. Det skriver Live Science.
Tidligere forskning har allerede vist, at skabningen var en tetrapode – hvilket bare betyder et firbenet dyr – der var beslægtet med de første arter, som gennemgik udviklingen fra vandskabning til landdyr. Alligevel holdt vores firbenede ven modsat sine slægtninge sig i vandet.
På skuldrene af den viden har forskerne bag det nye studie ved hjælp af CT-skanninger fra fire separate prøver stykket et billede sammen. Det billede viser et dyr med enorme tænder og en stærk kæbe, fortæller forskerne.
»I live ville Crassigyrinus have været omkring to eller tre meter lang, hvilket er ret langt for den tid,« siger Laura Porro fra University College London i en pressemeddelelse.
»Den ville højst sandsynligt have opført sig på samme måde som en moderne krokodille: lurende under overfladen, klar til at bruge sit kraftfulde bid til at fange sit bytte.«
Og ifølge forskernes rekonstruktion var dyret skabt til det sumpede terræn. Ansigtskonstruktionen viser, at den havde store øjne, som gjorde det muligt at se i mudret vand. Derudover havde den et sanseapparat, som kunne opdage vibrationer i vandet.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Vertebrate Palaeontology.
Monster-firbenet er tidligere blevet tegnet af en palæo-kunster – her er hans bud på dyrets udseende:
Crushed Scottish fossils reconstructed to reveal ancient predator’s skullhttps://t.co/vn1pp3A6C8
— Thomas R. Holtz, Jr. (he/him) (@TomHoltzPaleo) May 2, 2023
mhj