Mystisk dinosaurskelet solgt på auktion, og det bekymrer forskere

Forskere frygter, at skelettet nu vil forsvinde ind i en privat samling uden adgang for videnskaben. (Foto: Aguttes)

Forskere frygter, at skelettet nu vil forsvinde ind i en privat samling uden adgang for videnskaben. (Foto: Aguttes)

Kilde: 
07 juni 2018

Det var på Eiffeltårnets første sal, at en ukendt britisk forretningsmand solgte et næsten ni meter langt dinosaurskelet til »en unavngiven fransk kunstsamler« for 2,3 millioner dollars i mandags 4. juni.

Det skete, selvom Society of Vertebrate Paleontology (SVP - en videnskabelig organisation for fortidshvirveldyr) skrev til det franske auktionshus, der stod bag salget, med en opfordring om at bremse handelen.

Palæontologer er nemlig bekymrede for, at det private salg vil begrænse muligheden for at undersøge skelettet, som i auktionshusets katalog kaldes en ny art. Det skriver The Smithsonian.

Den køber førende palæontologer dog ikke, selvom skelettet endnu er uklassificeret. Palæontologen Kenneth Carpenter fra Utah State University, USA, siger for eksempel til Science, at dinosaurens unikke skeletdele sagtens kan stamme fra et andet dyr. 

Man ved dog så meget, som at dinosaurskelettet stammer fra Wyoming, USA, blev fundet i 2013 og er dateret til at være mellem 151 og 156 millioner år gammelt.

Udgravningen af det er foregået på lovlig vis, men palæontologerne bag er holdt anonyme.

Auktionshuset oplyser, at køber har planer om at låne skelettet ud til et museum, men det løser ikke problemet.

Essensen af videnskab er, at tidligere konklusioner skal kunne efterprøves af andre forskere, og det kan ske årtier efter den første undersøgelse.

Kan man ikke garantere fortsat adgang til at eksaminere skelettet, kan informationerne om det ikke medtages i forskningslitteraturen, skriver SVP i brevet til auktionshuset og konkluderer, at »fossilprøver, der sælges i private hænder, går tabt for videnskaben«.

Desuden kan salget af dinosaurskeletter have den uheldige effekt, at folk tror, at de har en rent kommerciel værdi - blandt andet oplever palæontologer, at folk vil have penge for at lade dem arbejde på deres jord.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.