Mængden af plastikaffald i miljøet kan få alvorlige konsekvenser for miljø og økonomi, og hvis der ikke bliver gjort noget ved det, vil mængden af plastik i miljøet været fordoblet i 2030. Det fremgår af FN’s miljøprogram.
Medlemmerne i FN har derfor besluttet, at de inden udgangen af 2024 skal nå frem til en ‘global plasttraktat’, der skal løse problemet. Det har først og fremmest affødt en komité, der er i færd med at sætte de videnskabelige og politiske rammer for aftalen.
Men nu har 13 førende forskere med Tridibesh Dey, der er postdoc ved Globale Studier på Aarhus Universitet, i spidsen besluttet sig for at råbe FN op. Det tyder ifølge dem nemlig på, at planen ikke er effektiv nok.
Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Ifølge forskerne bag det fælles brev, der kritiserer planen, er FN’s videnskabelige forståelse for plastikkemikalier for snæver.
De mener, at FN med den kommende aftale glemmer flere relevante kemikalier i plast, forklarer Tridibesh Dey, der er hovedforfatter på det fælles brev.
»Der tilsættes kemiske stoffer for at gøre materialet plastisk. Men tilsætningsstofferne er ikke de eneste kemikalier. Der forekommer også kemiske rester, kemiske ophobninger og en række komplekse kemiske forbindelser, mens materialet cirkulerer og interagerer i globale miljøer,« forklarer Tridibesh Dey i det fælles brev.
Kemikalier i plast skal ikke ses som nogen bagatel. Det kan nemlig stå for 60 procent af selve plastmassen, og så bliver der brugt omkring 10.000 forskellige typer kemikalier i plast. Mindst 2.400 af dem er skadelige på miljø, men også sundhed.
Det er altså ikke kun et miljømæssigt problem. Den sundhedsmæssige belastning kan ifølge FN selv også vise sig at blive et hårdt økonomisk slag, hvis ikke der bliver taget ordentlig hånd om sagen i tide.
De 13 forskere bag brevet appellerer til, at der bliver sikret en effektiv regulering af kemikalierne på alle stadier af produktion, anvendelse, og når det skal afskaffes.
Blandt de 13 forskere er også danske Kristian Syberg, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.
jso