10 procent af alle hopper har svært ved at få føl. Nu har to danske forskere fremstillet et produkt, der kan hjælpe heste med at blive drægtige. Det skriver Københavns Universitet i dag.
Den typiske årsag til hoppernes nedsatte frugtbarhed er en infektion i livmoderslimhinden forårsaget af streptokokken med det lange navn: Streptococus equi subspecies zooepidemicus.
»Vi har opdaget, at mange heste, som testes negative for streptokokken, har en sovende infektion, der ikke giver kliniske symptomer. Til trods for de manglende kliniske symptomer tyder meget på, at hopperne får nedsat fertilitet,« siger professor Anders Miki Bojesen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi i Københavns Universitets pressemeddelelse.
Sammen med dyrlæge p.h.d. Morten Rønn Petersen, der arbejder på Rigshospitalets Fertilitetscenter, har Anders Miki Bojesen fundet en løsning på problemet. De to forskere har opfundet et produkt, kaldet Bactivate, der kan vække de sovende bakterier i infektionen. Og kan man vække dem, så kan man behandle infektionen med antibiotika.
»Streptokokkerne er normalt ikke resistente over for antibiotika, men når bakterierne ikke er aktive, er deres stofskifte lavt, og så bider antibiotika ikke på dem. Bactivate består af signalstoffer, der trigger væksten af bakterierne, som fluks går i gang med at dele sig og opføre sig som normale streptokokker, som man så kan behandle,” siger Anders Miki Bojesen.
Produktet er blevet testet på et af verdens største hestehospitaler, Hagyard Equine Medical Institute i Kentucky, USA. Her viste det sig, at 72 procent af de infertile hopper kunne få levedygtigt føl efter behandlingen.
Dyrlægerne i USA viste stor begejstring over resultaterne, og produktet kan da også få stor betydning for avlen af de meget dyre væddeløbsheste, der kan bringe millioner af dollars ind i præmier til deres ejere.
Forskerne har fået hjælp til at udvikle den forretningsmæssige side af sagen af Copenhagen Spin-outs, der i samarbejde med industrien skal kommercialisere forskningsresultater indenfor bioteknologi ved at udvikle flere såkaldte spin-out virksomheder fra forskningsinstitutioner i hovedstadsområdet.