Abe-mor æder sin afdøde mumie-baby
abemor abe spise unge nyfødt afdød

Her sidder abe-mor Evelyne og æder sin afdøde baby. (Foto: De Marco et al./Primates)

Kilde: 
26 september 2017

Mennesker og aber bliver ofte sammenlignet på grund af de genetiske og sociale sammenfald mellem arterne.

Videnskaben anvender arter til at blive klogere på menneskelig adfærd og psyke, og derfor kan det måske virke foruroligende, at franske og italienske forskere nu har observeret en abe-mor spise sit afdøde afkom.

Det skriver Sciencealert.com.

Observationen er ikke set før med abearten Makakaber (Macaca tonkeana) og er dokumenteret i et nyt studie udgivet i tidsskriftet Primates.

Abe-moren, Evalyne, mistede sin baby, fire dage efter at hun havde født. De to første dage efter dødsfaldet sørgede Evalyne ved at hyle ad sit eget spejlbillede.

De efterfølgende dage rettede abemoderen sin opmærksomhed mod babyen, der nu var begyndt at gå i forrådnelse.

»Efter en gradvis udtørring i den første uge var liget fuldstændig tørret in på den ottende dag,« skriver forskerne ifølge Sciencealert.com og fortsætter:

»I den anden uge placerede Evalyne liget på sin mave for at pleje det, på trods af at huden og kødet nu havde forladt skelettet.«

På den 19. dag begyndte Evelyne at indtage dele af liget. To dage efter begyndte liget at falde fra hinanden.

På den 25. dag havde hun indtaget hele korpusset.

Det er ikke første gang, at aber er set indtage deres afdøde babyer. Både bavianer, orangutanger, vilde bonobos og andre aber arter er tidligere blevet observeret indtage deres afkom. 

aeh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.