Ukendt voldelig adfærd opdaget hos papegøjefisk
Papegøjefisk i Stillehavet har afsløret en rystende opførsel, som aldrig før er observeret - for at vinde de bedste territorier nikker hannerne igen og igen hinanden voldsomme skaller.

Forskere, som dykkede i det Stillehavet, blev noget chokerede, da de hørte en række mystiske lyde – det lød nærmest, som våben der blev affyret.

De blev endnu mere overraskede, da de opdagede, at de voldsomme lyde stammede fra koralrevets største fisk, papegøjefiskene (Bolbometopon muricatum), som var i gang med at give hinanden en ordentlig omgang hovedpine: igen og igen tørnede de sammen i en række voldsomme hovedstød.

Denne opførsel var aldrig før set, eller hørt, hos papegøjefiskene, men det lykkedes forskerne at dokumentere den med video og billeder. De har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet PLoS ONE.

En smertefuld kollision

»Det lød, som om nogen affyrede et våben meget tæt på vores ører. Før vi rent faktisk så denne opførsel, jokede vi med, at fiskene gav hinanden hovedstød ligesom bjerggeder,« siger en af forskerne bag den nye opdagelse, Roldan Muñoz fra National Marine Fisheries Service, Beaufort Laboratory, North Carolina, til Livescience.

I løbet af sommeren 2011, efter omkring 100 timers snorkling og dykning, havde forskerne observeret adskillige tilfælde af hovedstødsopførslen:

Hanfiskene svømmede direkte imod hinanden, indtil de afleverede deres brutale stød - en kollision som er smertefuld bare at se på.

Fakta

Papegøjefisk kan blive mellem 20 og 90 centimeter, veje op til 46 kilo og lever af alger og koraller. De findes i de fleste koralrev over hele kloden.

Umiddelbart efter stødet svømmede fiskene rundt i en halvcirkel og forsøgte at bide hinanden i ryggen og flanken. Derefter startede de forfra.

Handlede om seksuel udvælgelse

Observationerne afslørede også, at den voldelige opførsel for det meste fandt sted, når fiskene gydede.

Det fik forskerne til at gætte på, at opførslen kan forklares med seksuel udvælgelse hos fiskene.

Fakta

Fisk, der er født som hanner, forbliver hanner, mens hunner faktisk kan ændre sig til hanner, fordi der ikke findes så mange hankønspapegøjefisk.

Af samme grund finder hovedstødsopførslen kun sted i områder, hvor der er mange papegøjefisk – i mindre tætpakkede områder skifter hunnerne bare køn for at få det til at gå lige op.

»Vi tror, at papegøjefiskehannerne støder hovederne mod hinanden for at fastslå dominans og for at få adgang til et foretrukket territorium, som så bliver brugt til at annoncere over for hunnerne, at nu er hannerne klar til at parre sig,« siger Roldan Muñoz.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker