Skorpion smider hale og anus under flugtforsøg
Skorpioner er i stand til at smide halen væk, hvis de føler sig truede. Men det koster dem også anus, og derfor dør de inden for otte måneder, viser nyt studie.

De fleste ved, at firben kan smide halen og løbe i skjul, hvis de bliver fanget af et rovdyr. Men nu har forskere opdaget, at en række sydamerikanske skorpioner kan gøre det samme - og mere til.

14 forskellige arter af sydamerikanske skorpioner kan nemlig give slip på halen inklusive numsehullet og selv flygte. Halen bliver ved med at bevæge sig for at lokke rovdyret til, mens skorpionen flygter. Se hvordan, i videoen øverst i artiklen.

Selvom skorpionen hurtigt heler sårene, så er der store ulemper ved at smide sin hale og sin anus væk. Uden halen kan skorpionen ikke jage større bytte, men det er ikke det væsentligste problem. En del af fordøjelsessystemet og evnen til at komme af med afføringen mister skorpionen nemlig også. Det viser et nyt studie af skorpionerne, som for nyligt er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Overlevelse vigtigere end forstoppelse

Skorpionerne i studiet overlevede højst i otte måneder efter at have givet slip på hale og anus. Alle led af opsvulmede maver på grund af ekskrementer, der ikke kunne komme ud, samt et øget indre tryk.

Skorpionerne kunne stadig jagte mindre bytte uden deres haler, og hannerne kunne også stadig parre sig. Derfor mener forskerne, at det store offer af hale og anus alligevel godt kan svare sig i et evolutionært perspektiv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.