Måger i kølvandet på klimaforandringer
To mågearter er for nylig blevet observeret i Aarhus langt fra deres normale opholdssted. Storme og smeltende is i Polarhavet har bragt dem hertil.

Disse to mågearter - den gråvingede og den hvidvingede måge - er kommet langt væk fra deres normale opholdssteder uden for ynglesæsonen. Klimaforandringer kan have en del af skylden. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Disse to mågearter - den gråvingede og den hvidvingede måge - er kommet langt væk fra deres normale opholdssteder uden for ynglesæsonen. Klimaforandringer kan have en del af skylden. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

To måger i søen ved Naturhistorisk Museum i Aarhus har på det seneste tiltrukket sig særlig opmærksomhed. Der er tale om en hvidvinget og en gråvinget måge, som begge befinder sig langt fra deres normale opholdssteder uden for ynglesæsonen.

I tråd med klimamodellernes forudsigelser er der sket en forskydning af stormområdet i Nordatlanten, hvilket har medført hyppigere storme over Nordeuropa. I de seneste 61 år er 75 storme verificeret, heraf tre sidst i 2011. Disse tre transatlantiske storme er den vigtigste årsag til, at rekord-mange hvidvingede måger for tiden ses i Europa - de er simpelthen blæst hertil.

Andre havfugle har også fundet vej

Den anden mågeart ved søen i Aarhus er en gråvinget måge, der normalt flyver rundt nær kysten i det nordlige Stillehav.

Efterhånden som isen i Polarhavet er forsvundet, er der opstået en ny passage mellem Stillehavet og Atlanten nord om Sibirien og Canada. Denne nye 'motorvej' er formodentlig forklaringen på, at en gråvinget måge nu kan ses i Europa. Hypotesen støttes af, at andre havfugle fra Stillehavskysten også har fundet vej hertil.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.