Jordskælv gjorde døgnet kortere
En forsker hos NASA har beregnet, at jordskælvet ud for Chile har forrykket Jordens akse. Det betyder, at døgnet er blevet en lille smule kortere.

Jordskælv påvirker Jordens rotation. Dermed ændres døgnets længde også. (Foto: NASA)

Jordskælv påvirker Jordens rotation. Dermed ændres døgnets længde også. (Foto: NASA)

Det meget kraftige jordskælv i lørdags havde ikke kun konsekvenser for Chile og de lande, der blev ramt af den efterfølgende tsunami. Jordskælvet har faktisk også ændret døgnets længde.

Vi behøver dog ikke at skynde os at stille urene, for det er kun en milliontedel af et sekund, døgnet er blevet kortere.

Geofysikeren Richard Gross har studeret Jordens rotation igennem mange år, og ved hjælp af en kompleks model for Jordens rotation har han fundet ud af, at jordskælvet ud for Chile har gjort døgnet 1,26 mikrosekunder kortere.

Jordens massefordeling forrykkes

Sammen med en kollega er Richard Gross fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA's laboratorium JPL kommet frem til, at jordskælvet var så kraftigt, at det flyttede den akse, der går gennem Jordens massemidtpunkt, cirka otte centimeter.

Et jordskælv kan forrykke enorme mængder klippe adskillige meter. Dermed ændres Jordens massefordeling, hvilket påvirker rotationshastigheden.

Hvis man drejer rundt på en kontorstol og trækker armene ind til kroppen, vil man begynde at rotere hurtigere. Samme princip gælder for jordkloden. Når klippemasser forskubbes i forhold til Jordens massemidtpunkt, vil rotationshastigheden - og dermed døgnets længde - ændre sig.

Døgnet bliver længere på lang sigt

Men der er nu andre forhold, der betyder langt mere for Jordens rotation end jordskælv, for eksempel havstrømme eller fordelingen af højtryk og lavtryk i Jordens atmosfære.

Generelt roterer Jorden stadig langsommere, ikke mindst på grund af tidevandskræfterne. Det betyder, at døgnet bliver et par millisekunder længere for hvert århundrede.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk