Det meget kraftige jordskælv i lørdags havde ikke kun konsekvenser for Chile og de lande, der blev ramt af den efterfølgende tsunami. Jordskælvet har faktisk også ændret døgnets længde.
Vi behøver dog ikke at skynde os at stille urene, for det er kun en milliontedel af et sekund, døgnet er blevet kortere.
Geofysikeren Richard Gross har studeret Jordens rotation igennem mange år, og ved hjælp af en kompleks model for Jordens rotation har han fundet ud af, at jordskælvet ud for Chile har gjort døgnet 1,26 mikrosekunder kortere.
Jordens massefordeling forrykkes
Sammen med en kollega er Richard Gross fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA's laboratorium JPL kommet frem til, at jordskælvet var så kraftigt, at det flyttede den akse, der går gennem Jordens massemidtpunkt, cirka otte centimeter.
Et jordskælv kan forrykke enorme mængder klippe adskillige meter. Dermed ændres Jordens massefordeling, hvilket påvirker rotationshastigheden.
Hvis man drejer rundt på en kontorstol og trækker armene ind til kroppen, vil man begynde at rotere hurtigere. Samme princip gælder for jordkloden. Når klippemasser forskubbes i forhold til Jordens massemidtpunkt, vil rotationshastigheden - og dermed døgnets længde - ændre sig.
Døgnet bliver længere på lang sigt
Men der er nu andre forhold, der betyder langt mere for Jordens rotation end jordskælv, for eksempel havstrømme eller fordelingen af højtryk og lavtryk i Jordens atmosfære.
Generelt roterer Jorden stadig langsommere, ikke mindst på grund af tidevandskræfterne. Det betyder, at døgnet bliver et par millisekunder længere for hvert århundrede.