Hunde føler misundelse
Østrigske forskere mener at have fundet ud af, at hunde bliver misundelige på andre hunde, som får en godbid. Forsøgets resultat ligger på linje med tidligere erfaringer fra eksperimenter på aber.

Hvorfor må jeg ikke få en godbid? (Foto: Colourbox)

Hvorfor må jeg ikke få en godbid? (Foto: Colourbox)

Hunden er menneskets bedste ven. Men hvis en hund pludselig ikke er det mere, bliver den misundelig på andre hunde.

Det konkluderer et hold østrigske forskere, som har lavet et simpelt eksperiment. Hunde blev sat sammen to og to med deres respektive ejer bagved.

Hundene blev bedt om at give pote til forsøgslederen og blev bagefter belønnet med et stykke pølse eller brød.

Hvis kun én hund fik belønning for at give pote, blev den anden mopset. Enten måtte forsøgslederen bede om hundens pote flere gange, før den lystrede, eller også holdt den op med at give pote tidligere end hunde, som havde modtaget belønning.

Retfærdigheden skal fylde i maven

Kontrolforsøg viste blandt andet, at hunde er ligeglade med, hvad de får som belønning, eller om hunden ved siden af har gjort noget særligt for at få sin belønning. Hunden vil bare have sin del ligesom naboen, ellers reagerer den.

Hundene reagerede ikke, hvis der ikke var nogen anden hund i nærheden.

Resultaterne får forskerne til at konkludere, at hunde føler i hvert fald en primitiv udgave af misundelse.

»Det var ikke bare det, at der var en anden hund til stede, men det var sidehundens belønning, som var årsagen til, at subjektet ændrede adfærd,« skriver forskningsleder, postdoc Friederike Range fra instituttet for neurobiologi og kognition på Universität Wien i Østrig i en artikel tidsskriftet PNAS.

Nægter at samarbejde

Eksperimentet var inspireret af tidligere forsøg, som har vist, at også aber reagerer negativt, når deres partner får en større belønning for at have udført den samme opgave.

Ifølge forskerne indikerer resultaterne alt i alt, at dyr ligesom mennesker er mindre tilbøjelige til at samarbejde, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk