Hunden er menneskets bedste ven. Men hvis en hund pludselig ikke er det mere, bliver den misundelig på andre hunde.
Det konkluderer et hold østrigske forskere, som har lavet et simpelt eksperiment. Hunde blev sat sammen to og to med deres respektive ejer bagved.
Hundene blev bedt om at give pote til forsøgslederen og blev bagefter belønnet med et stykke pølse eller brød.
Hvis kun én hund fik belønning for at give pote, blev den anden mopset. Enten måtte forsøgslederen bede om hundens pote flere gange, før den lystrede, eller også holdt den op med at give pote tidligere end hunde, som havde modtaget belønning.
Retfærdigheden skal fylde i maven
Kontrolforsøg viste blandt andet, at hunde er ligeglade med, hvad de får som belønning, eller om hunden ved siden af har gjort noget særligt for at få sin belønning. Hunden vil bare have sin del ligesom naboen, ellers reagerer den.
Hundene reagerede ikke, hvis der ikke var nogen anden hund i nærheden.
Resultaterne får forskerne til at konkludere, at hunde føler i hvert fald en primitiv udgave af misundelse.
»Det var ikke bare det, at der var en anden hund til stede, men det var sidehundens belønning, som var årsagen til, at subjektet ændrede adfærd,« skriver forskningsleder, postdoc Friederike Range fra instituttet for neurobiologi og kognition på Universität Wien i Østrig i en artikel tidsskriftet PNAS.
Nægter at samarbejde
Eksperimentet var inspireret af tidligere forsøg, som har vist, at også aber reagerer negativt, når deres partner får en større belønning for at have udført den samme opgave.
Ifølge forskerne indikerer resultaterne alt i alt, at dyr ligesom mennesker er mindre tilbøjelige til at samarbejde, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet.