Hubble spotter det, der kan blive århundredets komet
Hubble Space Telescope har taget et nyt billede af kometen ISON, der kommer tæt på Jorden i efteråret, og som ifølge astronomer har potentiale til at blive ’århundredets komet’.

Et billede af kometen ISON taget af Hubble Space Telescope. (Kilde: NASA, ESA, J.-Y. Li (Planetary Science Institute) og the Hubble Comet ISON Imaging Science Team)

Et billede af kometen ISON taget af Hubble Space Telescope. (Kilde: NASA, ESA, J.-Y. Li (Planetary Science Institute) og the Hubble Comet ISON Imaging Science Team)

Astronomerne har holdt øje med kometen ISON, der er på vej ind mod det indre solsystem, siden den første gang blev spottet i september 2012.

Kometen har nemlig mulighed for at blive til en af de klareste kometer nogensinde, når den bevæger sig ind i det indre solsystem. Ifølge astronomerne har den potentiale til at blive 'århundredets komet'.

Lige nu befinder kometen sig kun lidt tættere på Jorden end planeten Jupiter, altså omkring 634 millioner kilometer herfra, og det gjorde den også, da det nye billede blev taget d. 10. april.

Kometen bliver ikke en trussel

Billedet fra Hubble gør det allerede nu muligt for astronomer at undersøge kometen, der kan komme til at skinne lige så kraftigt som fuldmånen, når den er tættest på Jorden i november i år. Måske bliver den endda synlig i dagslys.

Kometen kommer dog slet ikke tæt nok på Jorden til at kunne være en trussel for os.

Selve kometen er ikke stor, kun omkring 4-7 kilometer i diameter, men komaen (den store lysende støvsky omkring kometen) er allerede omkring 5.000 kilometer stor, og kometens hale er 92.000 kilometer lang.

Ekstremt svær at forudsige

Kometen ISON's kerne er til gengæld overraskende lille – kun omkring 4,8 til 6,5 kilometer på tværs. Den lille kerne er en del af årsagen til, at kometens bane, når den kommer inden for en afstand af 1,2 millioner kilometer fra Solens overflade, er ekstremt svær at forudsige. En anden ting, der komplicerer prognosen yderligere, er, at det tilsyneladende er ISON’s første tur gennem det indre solsystem.

Det er derfor svært at vide, om ISON vil leve op til forudsigelserne eller bare løbe ud i sandet, som kometen ’Kahoutek’ for eksempel gjorde det i 1973. Kahoutek var også på forhånd udråbt til at blive århundredets komet.

Astronomer vil studere kometen

Astronomerne vil dog uanset hvad benytte lejligheden til at studere den enestående komet – eller rettere, materialet der strømmer ud af den, for at få indsigt i dens sammensætning.

»Som en førstegangsbesøgende i det indre solsystem, giver kometen C/ISON astronomerne en sjælden mulighed for at studere en ’frisk’ komet, som er bevaret usædvanligt godt siden solsystemets dannelse,« udtaler Jian-Yang Li fra Planetary Science Institute i Tucson, Ariz, der stod i spidsen for et hold, der filmede kometen, i en pressemeddelelse.

NASA har organiseret en observationskampagne af kometen for at koordinere indsatsen mellem observatorier på Jorden og i rummet. Hubble betragtes som en central aktør i denne kampagne.

Denne video af ISON stammer ikke fra billeder fanget af Hubbleteleskopet. Den er fanget af en af NASA's andre sattelitter, der undersøger rummet for kraftige gammastråler. (Video: NASA's Goddard Space Flight Center)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk