Homo-ænder er blevet attraktion i England
Ben og Jerry skulle sikre flere afkom af arten blue duck i England. Men i stedet blev de interesseret i hinanden og kom i tabloidpressen.

To andrikker med homoseksuel adfærd vækker opsigt i England. Her et eksemplar af samme art i hjemlige omgivelser i New Zealand. (Illustrationsfoto: Wikimedia Commons)

Britiske aviser har den seneste uge skrevet om de to andrikker i naturcenteret 'Arundel Wetland Centre', som er mere interesseret i hinanden end i at videreføre slægten. De skulle egentlig have bidraget til flere ællinger, men de har kun øje for hinanden.

Zoologen Petter Bøckman fra Naturhistorisk museum i Oslo siger, at homoseksuel adfærd er almindelig hos mange dyregrupper, deriblandt også ænder.

Sjælden art 'Blue duck', med det latinske navn Hymenolaimus malacorhynchos, er en andeart som egentlig hører hjemme på New Zealand, hvor den er kategoriseret som 'truet' ifølge listen over sjældne og truede arter.

I England findes der blot én andemor af arten. Hun har fået navnet Cherry og holder til i 'Arundel Wetland Centre' i West Sussex. Selv om hun er godt oppe i årene, var der håb om et sidste kuld, blot man fandt den rette.

Cherry blev først præsenteret for Ben, derefter for Jerry. Overraskelsen var imidlertid stor, da de to andrikker begyndte at udøve typisk kurtiseringsadfærd i mellem sig selv og ikke overfor Cherry.

Spadserer sammen Paul Stevens fra naturcenteret siger ifølge Mail Online og Telegraph.co.uk, at de to hanner var tiltrukket af hinanden fra starten:

»De er hele tiden sammen og spadserer op og ned langs deres indhegning, mens de kalder til hinanden,« fortæller han.

Maoriene på New Zealand kalder arten 'whio', et navn som efterligner fuglens kaldelyd.

»Folk, som kommer til centeret, synes, de er et fantastisk par, men bliver ikke helt fortrolig med at det er to hanner,« siger Stevens ifølge internetaviserne.

Cherry på sin side udviser ingen tegn på jalousi, og nu har dyrepasserne ved centeret indset og accepteret, at der ikke kommer flere andeunger. I stedet har de fået en ny attraktion.

Foretrækker eget køn Homoseksuel adfærd blandt dyr forekommer i mange dyregrupper, fortæller zoolog Petter Bøckman. Dette er en normal del af social adfærd hos mange flokdyr. De fleste dyr, som har denne adfærd, parrer sig også på almindelig vis.

Men der observeres også individer, som ser ud til at foretrække partnere af eget køn også i parringstiden.

»Dette er formentlig bare et udslag af naturlig variation i arten,« siger Bøckman.

Han var til at udarbejde udstillingen 'Mod naturens orden?' på Naturhistorisk Museum i Oslo i 2006, hvor der blev vist eksempler på homoseksuel adfærd fra hele dyreriget.

Ikke ualmindelig Det er gerne dyr som har et komplekst socialt liv, som udviser sådan adfærd. Rapporter om homoseksuel adfærd hos andefugle er ikke ualmindelig og er for eksempel velkendt hos gråænder.

Bøckman mener, at dette ikke nødvendigvis betyder, at denne adfærd er specielt almindelig blandt ænder. Det kan lige så godt skyldes, at det er let at se forskel på hanner og hunner hos mange andefugle.

Hannen er typisk flot og farverig, mens hunnen er mere 'grå'. Desuden er det lettere at observere andefugle end mange andre slags fugle.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud