Hjælp en forsker: Bliver du snydt af en flue?
Harmløs flue eller farlig hveps? En forsker inviterer dig til at spille et insektspil, der kan hjælpe ham med hans forskning. Og så er det endda sjovt.

Flue, bi eller hveps? Nogle insekter har udviklet sig specielt til at efterligne farligere slægtninge. På den måde beskytter de sig mod rovdyr. (Foto: Thomas Quine, Wikimedia Commons)

Flue, bi eller hveps? Nogle insekter har udviklet sig specielt til at efterligne farligere slægtninge. På den måde beskytter de sig mod rovdyr. (Foto: Thomas Quine, Wikimedia Commons)

Bliver du nogensinde forskrækket, når du ser en blomsterflue, fordi du tror, det er en hveps?

Så er det fuldstændig i tråd med blomsterfluens plan, der går ud på at ligne en en giftig hveps så meget som muligt for at afskrække potentielle rovdyr på jagt efter en insektsnack.

Naturen er fuld af den slags bedrag, hvor ting ikke er, hvad de ser umiddelbart ser ud til. En pind kan være vandrende, en dinglende orm er i virkeligheden en dybhavsfisk på lur, og, i blomsterfluens tilfælde, er et farligt dyr i virkeligheden et måltid i forklædning.

»En særlig type bedrag i naturen er kendt som batesisk efterligning, hvor et ellers harmløst dyr – efteraberen – efterligner et mere farligt dyr – modellen – så et rovdyr lader det være i fred,« skriver ph.d.-studerende Christopher Taylor fra University of Nottingham på Society of Biology's blog.

Dårlige forklædninger virker også

Christopher Taylor er særligt interesseret i blomsterfluers efterligning af bier og hvepse, for mens mange efterligninger ifølge ham selv er ganske overbevisende, så er enkelte arter blomsterfluer knap så vellykkede med deres forklædning.

»Alligevel har de i eksperimenter under kontrollerede forhold alle vist sig at yde en vis beskyttelse,« skriver han.

For det trænede øje er der tydelige forskellige på fluen og hvepsen - så hvorfor kan rovdyr såsom fugle ikke opfatte de her forskelle, undrer Christopher Taylor sig.

Hvor god er du til at se forskel?

Derfor har han designet et spil, hvor du får lov til at påtage dig rollen som fuglen og på et splitsekund skal aflure, om insektet på billedet er et lækkert måltid mad eller en stikkende smerte.

»For at undgå de etiske vanskeligheder ved at fodre hvepse til fugle, så bruger jeg mennesker som model-rovdyr til dele af mit arbejde,« skriver den unge ph.d.-studerende.

I spillet skal du vælge, om du vil spise eller undgå visse insekter. Lige meget om du gætter rigtigt eller forkert, så vil dine svar hjælpe Christopher Taylor til at aflure, hvordan det bedste bedrageri skal se ud.

Prøv selv kræfter med spillet her:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk