Her er Danmarks mest forurenede vej
En meget trafikeret vej ved København får den tvivlsomme ære af at være indhyllet i Danmarks højeste koncentrationer af forurening, som kan give problemer med vejrtrækningen.

Kvælstofdioxid (NO2) fra bilernes udstødning er som regel et lokalt problem, fordi det ikke bliver transporteret over store afstande. I stedet får kemiske forbindelser det til at falde til jorden. (Foto: Colourbox)

Kvælstofdioxid (NO2) fra bilernes udstødning er som regel et lokalt problem, fordi det ikke bliver transporteret over store afstande. I stedet får kemiske forbindelser det til at falde til jorden. (Foto: Colourbox)

Hvis du færdes meget på de mest trafikerede gader i København, er det måske ikke så mærkeligt, hvis du hoster lidt en gang imellem.

En række gadestrækninger overskred i 2010 grænsen for, hvor store mængder af gassen kvælstofdioxid, NO2, der må være i luften. Den største synder var Sydhavnsgade, som munder ud i Sjællandsbroen ved København, mens H.C. Andersens Boulevard er den store synder i centrum af hovedstaden.

For meget NO2 i luften kan påvirke menneskers luftveje og gøre det svært at trække vejret, give hoste eller gøre kroppen mere modtagelig over for infektioner.

H.C. Andersens Boulevard alene om stigning

Luftkvaliteten i de største danske byer bliver hvert år målt og anslået ved hjælp af modeller af forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet. Ifølge en pressemeddelelse viser den nyeste rapport, at gader i Odense, Aarhus og Aalborg holder sig inden for forureningsgrænserne.

Generelt faldt koncentrationerne af NO2 rundt om i landet, bortset fra en del af H.C. Andersens Boulevard, hvor de steg. Forskerne mener, at det kan skyldes to større byggerier tæt på målestationen.

De ti mest forurenede gader i København

DMU har samlet en liste over de mest forurenede gader i København ud fra mængden af NO2.

H.C. Andersens Boulevard optræder tre gange i DMU’s top-10 og Lyngbyvej to gange, fordi vejene har flere målestationer.

Sier man gengangerne fra, ser listen over de mest forurenede gader i København således ud:

 1. Sydhavnsgade
   
 2. H.C. Andersens Boulevard
   
 3. Nørre Søgade
   
 4. Ågade
   
 5. Lyngbyvej
   
 6. Toftegårds Allé
   
 7. Bernstorffsgade
   
 8. Gyldenløvesgade
   
 9. Holmens Kanal
   
 10. Hammerichsgade

Acceptabel forurening med partikler

Det ser generelt lidt bedre ud, når man kigger på forurening med partikler i stedet for gasser. I 2010 var ingen overskridelser af enten gældende grænseværdier eller grænseværdier, som efter EU-regler skal overholdes fra 2015.

Målingerne bliver lavet ved ni målestationer i de fire største danske byer samt ved to baggrundsmålestationer uden for byerne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk