Flagermus dyrker oralsex under parring
VIDEO: Sexolog Joan Ørting kalder det »en hængende, spejlvendt halv 69´er« når en flagermus i denne video dokumenterer, at det ikke kun er mennesker, der dyrker oralsex.

Han hænger i fødderne og tager hunnen bagfra, mens hunnen bøjer sig frem og slikker på skaftet af hannens penis.

Det kunne måske lyde som beskrivelsen af et meget akrobatisk og kreativt samleje mellem to mennesker, men det er det ikke. Det er skam et ganske almindeligt ritual, når to frugtflagermus parrer sig, viser en engelsk-kinesisk undersøgelse, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLoS ONE, og kan ses i videoen her:

Men kan det lade sig gøre hos mennesker? Da sexolog Joan Ørting får beskrevet akten over telefonen midt i et supermarked, kommer hun frem til, at det må være flagermusenes svar på »en hængende spejlvendt halv 69´er«.

Naturlig del af sexakten

Det er en af de sjældne gange, man ved at gå videnskabeligt til værks har kunnet dokumentere, at oralsex ikke kun er mennesker forundt. Der har tidligere blandt andet været vidnesbyrd om, at unge bonoboaber udfører oralsex, men det fungerer efter sigende nærmere som en leg end som et decideret parringsritual.

Her dokumentationen af effekten af hunflagermusens anstrengelser: Med rød ses længden af parringen med slikning, med blå ses varigheden uden slikning.

Så det er ifølge de kinesiske og engelske forskere fra henholdsvis Guangdong Entomological Institute og University of Bristol, første gang nogensinde, at det er lykkedes at dokumentere oralsex hos voksne dyr som en helt naturlig del af parringsritualet.

Den praktiske del af undersøgelsen er foregået i Kina og blev indledt med, at forskerne fangede 30 hunner og 30 hanner af frugtflagermusen, Cynopterus sphinx, i palmetræer i en park, som lå otte kilometer fra universitetet.

Tilbage på laboratoriet blev flagermusene parret to og to i 30 flyvebure, som var udstyret med palmeblade på siderne, bananer og rigeligt med vand. I denne ramme blev flagermusene filmet fra klokken syv om aftenen til klokken syv om morgenen, hvor flagermus normalt er seksuelt aktive.

I 20 ud af de 30 bure blev der gennemført parringer, og i 14 ud af de 20 parringer, bøjede hunnen sig frem og slikkede stammen af hannens penis under selve parringen.

LÆS OGSÅ: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Forlænger parringsritualet

Men observationerne stoppede ikke her. For forskerne opdagede også, at selve parringen varede længere, hvis hunnen gav oralsex samtidig. Helt præcis blev den gennemsnitlige parringstid forlænget fra to til fire minutter, hvis hunnen slikkede hannens penis samtidig. Forskerne observerede også, at hannen aldrig trak sin penis ud af vagina, hvis hunnen slikkede samtidig.

Forskerne overvejer, om oralsex stimulerer hannen seksuelt og dermed forlænger hannens evne til at holde penis stiv, og at det derfor kan forlænge parringstiden. Den forlængede parringstid, spekulerer forskerne videre, kan så vise sig også at være en fordel for hunnen, fordi det øger hendes chance for at blive befrugtet. Det, som seksuelle eskapader i bund og grund handler om.

Lige præcis den del af undersøgelsen kommer bag på souschef, zoolog, cand. scient., Bjarne Klausen fra Odense Zoo, som undrer sig over, hvorfor oralsex ikke får han flagermusen til at komme hurtigere.

»Det er da pudsigt, hvis oralsex skulle virke seksuelt stimulerende, at han holder længere,« siger Bjarne Klausen.

Vidste du?

At mennesker er de eneste dyr, der bruger øjenkontakt under sex

Sexolog Joan Ørting kan derimod sagtens forstå, hvorfor flagermusene får forlænget parringsritualet med oralsex, og mener i bund og grund, at vi mennesker godt kunne tage ved lære af flagermusenes akt.

»En mand ville også holde længere, hvis man gik mere op i selve processen frem for kun at have ejakulationen som mål. Så hvis to partnere skiftes til at give oralsex, så stiger nydelsen under selve processen, og det kan både forlænge samlejets varighed og gøre ejakulationen endnu større,« siger Joan Ørting.

'Mænd må blive misundelige'

Joan Ørting tænker i samme stund på et læserbrev, hun netop har svaret på, hvor en kvinde havde mistet sexlysten.

»Det hænger ofte sammen med, at vi har vænnet os til, at det er manden, der giver, og kvinden skal ligge på ryggen og modtage, mens hun passiv og dovent ser til. Kvinder kunne lære en masse af hunflagermusen, som påtager sig en aktiv rolle under parringsakten, og dermed øger sexlysten hos dem begge. Wauw, hvor må mange mænd dog blive misundelige på de hanflagermus, når de hører det her«, siger Joan Ørting.

Kvinder kunne lære en masse af hunflagermusen

Sexolog Joan Ørting

Det kommer derimod ikke bag på Bjarne Klausen, at der er andre pattedyr end mennesket, der bruger oralsex-tricket, også selvom dyrene rent evolutionsmæssigt er meget langt fra hinanden, som det er tilfældet for flagermus og mennesker.

»Uanset hvilken pattedyrsart, som det drejer sig om, handler det jo om det samme, nemlig at få overført noget sæd. Det skulle da være utroligt, hvis der ikke var opstået forskellige variationer inden for temaet, når nu er så mange arter i dyreriget, som har udviklet sig over så lang tid,« siger Bjarne Klausen.

Studier af dyrs sexualliv møder modstand

Chefzoolog og ph.d. Per Christiansen fra Aalborg Zoologiske Have er heller ikke overrasket over, at der kan være sammenfald mellem den måde mennesker dyrker sex på og den måde, andre dyr dyrker sex på.

En af grundene til, at vi ikke kender så meget til detaljerne i dyrs sexliv, skyldes ifølge Per Christiansen, at lige præcis den forskning har haltet efter. Det skyldes mest modstand fra religiøse kredse, mener han.

Det er da pudsigt, hvis oralsex skulle virke seksuelt stimulerende, at hannen holder længere

Zoolog Bjarne Klausen

»Der har været talrige eksempler på forskningsprojekter i USA, der var blevet godkendt af den amerikanske forskningsstyrelse, men som pludseligt blev stoppet, fordi nogle kredse ikke mente, at det var i overensstemmelse med moralsk adfærd at studere dyrs seksualliv. Ja, tro det eller lad være,« siger Per Christiansen.

Det kan afslutningsvis nævnes, at frugtflagermus måske er de mest udholdende under parringsakten. For mens parringen i gennemsnit kun varer mellem 30 og 40 sekunder hos den Indiske Flyvende ræv, P. Giganteus og mellem 30 og 60 sekunder hos den hammerhoved formede flagermus, H. Monstrotus, så varer parringen helt op til mellem 100 og 300 sekunder hos denne sexuelt avancerede frugtflagermus.

Her dokumentationen af effekten af hunflagermusens anstrengelser: Med rød ses længden af parringen med slikning, med blå ses varigheden uden slikning.

LÆS OGSÅ: Din guide til sex i naturen

LÆS OGSÅ: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk