Dødskys: To store stjerner er i nærkontakt
Stjerner kan kredse så tæt om hinanden, at de udveksler gas og faktisk rører hinanden. Det viser nye data fra et europæisk teleskop i Chile.

Omkring halvdelen af alle galaksens stjerner er i dobbeltsystemer, hvor to stjerner kredser om hinanden. Det hører dog til sjældenhederne, at stjernerne ligefrem kommer så tæt på hinanden, at der opstår kontakt, men det er faktisk tilfældet i dobbeltstjernesystemet VFTS 352.

De to enorme stjerner i systemet kredser om hinanden med en omløbstid på lidt over et døgn, og astronomerne mener, at de udveksler gas og altså rører ved hinanden. Det ser ud til, at de to stjerner deles om cirka 30 procent af deres stof.

De to stjerner er omtrent lige store, og tilsammen har de en masse, der svarer til 57 gange Solens.

Kæmpestjernerne er meget lysstærke og varme: Deres overfladetemperatur ligger på over 40.000 grader, skriver Det Europæiske Sydobservatorium ESO i en pressemeddelelse.

Kan ende som to sorte huller

Stjernerne er opdaget ved hjælp af teleskopet Very Large Telescope i Chile.

De danser tæt om hinanden i Taranteltågen, der gemmer sig i vores nabogalakse Den Store Magellanske Sky cirka 160.000 lysår herfra.

Dansen kan ikke fortsætte på den måde. Måske vil stjernerne smelte helt sammen og blive til én ekstremt stor, hurtigt roterende stjerne, som så vil ende sit liv i en supernovaeksplosion ud over det sædvanlige.

Det er også muligt, at de to stjerner begge eksploderer som supernovaer, så systemet bliver til to sorte huller, der kredser stadig tættere om hinanden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk