Børn skal lege sig klogere i skolen
Læring gennem leg er den bedste metode til at proppe viden i hovederne på de små poder i skolen, lyder det fra to danske forskere op til den europæiske videnkonference ESOF.

Det er efterhånden mange årtier siden, at lærerne i folkeskolen var autoritære halvguder, der langede lussinger ud til højre og venstre, hvis eleverne ikke kunne deres tabeller på kommando.

Men selvom tiden for længst er løbet fra 1950’ernes sorte skole, trænger vores skolesystem stadigvæk til at vågne op til det 21. århundrede, lyder det fra Pernille Hviid, lektor i psykologi.

»Hvis vi integrerer legen i det danske skolesystem, så vil skolen ikke kun lære børn, hvad ting er, men også hvad de kan blive til,« siger Pernille Hviid og fortsætter.

»Skolen kan føle sig truet af sådan nogle nye tiltag. Når man piller ved det konventionelle, ved man ikke, hvad det ender med. Spørgsmålet er, om skolen er klar til at lege med børnene. Er vi som samfund klar til at tage nye former for uddannelse til os?,« spørger Pernille Hviid, lektor i psykologi ved Københavns Universitet.

Børn skal lege, udforske, skabe og dele

Europas førende forskere på uddannelsesområdet vil diskutere, hvordan læring i det 21. århundrede bør være, når den europæiske videnskabskonference ESOF løber af stablen i København.

Bo Stjerne Thomsen, direktør for Research and Learning i The Lego Foundation, er enig i, at skolen bør bruge leg meget mere i undervisningen. 

»Børn lærer gennem leg. De er nysgerrige og udforsker ting. Så skaber de ting og deler med andre. Der er klare videnskabelige beviser på, at børn lærer bedst gennem leg,« siger Bo Stjerne Thomsen, ph.d. i arkitektur og medieteknologi og direktør for Research and Learning i The Lego Foundation.

Pernille Hviid understreger, at læring gennem leg ikke er en nedprioritering af de basale færdigheder i dansk og matematik, som lærerne underviser eleverne i i dag. 

»Det er ikke en afvisning af konventionel viden, men en chance for at lade det indgå i et samspil med fantasien. hvis det bliver til virkelighed, vil næste generation ikke bare kunne overtage samfundet. Den vil også blive gearet til at udvikle det til fremtiden,« siger Pernille Hviid. 

Læs mere i Videnskab.dk's tema om læring.

Fakta

The Euroscience Open Forum (ESOF) er Europas største videnskabsfestival. I 2014 er København værtsby.

Fra 21. til 26. juni kommer topforskere, forskerspirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande til Carlsberg Byen for at debattere, formidle og udveksle viden.

Sideløbende kommer videnskaben og forskerne ud til folket med festivalen Science in the City, som er arrangementer, udstillinger og alternativ forskerformidling.

Læs mere på www.esof2014.org

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk