Astronauter skal udforske underjordisk liv
Fremtidige astronauter skal trænes i at opholde sig i rummet ved at udforske dybe grotter i Sardinien. Mens de er der dernede, skal de udforske grotterne og lede efter underjordisk liv.

Et nyt træningsprogram, Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behaviour and performance Skills – eller slet og ret 'CAVES' – skal forberede seks astronauter på fremtidige rejser i rummet.

Det skal foregå i dybe grotter under den italienske ø Sardinien, og mens astronauterne alligevel er dernede, skal de også lede efter underjordisk liv. Grotterne er nemlig ikke særlig godt kortlagt på nuværende tidspunkt.

Nyt kommunikationsudstyr skal testes

Ifølge den europæiske rumfartsorganisation ESA har udforskning af grotterne meget til fælles med det at rejse i rummet. Det gælder blandt andet den totale isolation fra verden udenfor, minimalt med privatliv, tekniske udfordringer og begrænsede ressourcer.

Astronauterne skal bruge de samme sikkerhedsanordninger, som bruges under en rumfærd, og de skal teste nyt kommunikationsudstyr.

Det underjordiske træningsprogram blev også brugt i fjor, og astronauter fra både Europa, USA, Japan og Rusland var med.

Hidtil ukendte områder skal udforskes

Først skal de seks udvalgte på en række kurser, og så bliver de sendt ned i grotterne i seks dage. De får kun lov til at bestille nye forsyninger en gang i løbet af opholdet, og det må kun foregå med 24 timers varsel til mandskabet over jorden til at forberede sendingen.

Astronauterne skal udforske hidtil ukendte områder i det omfattende grottenetværk og kortlægge deres rute nøjagtigt, så de kan komme trygt ud igen.

Den underjordiske rumrejse starter fredag 7. september. I videoen øverst i artiklen kan du se en video fra årets forberedelser, hvor flere af instrumenterne, som skal i brug, blandt andet illustreres.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud